Griffiers verschuiven ultimatum

Griffiers van de afdeling Strafzaken en Civiele Zaken hebben hun beraad gisteren opgeschort. Zulks is geschied op verzoek van het ministerie van Justitie en Politie (Juspol). Het ultimatum dat gisteren verstreek, is verschoven naar volgend week. Het ministerie heeft de griffiers schriftelijk medegedeeld dat zij bezig is te werken aan een oplossing voor het schrijnend probleem van onderbezetting. Het bestuur van de Vereniging van Griffiers heeft met veel moeite haar leden kunnen overhalen om het beraad voorlopig te beëindigen. De griffiers geven het ministerie tot maandag aanstaande de ruimte om te komen met een aanvaardbare oplossing om het tekort aan griffiers weg te werken.
De vereniging heeft het ministerie een voorstel gedaan om het nijpend tekort acuut op te lossen. Zo zouden Bachelors Rechten (LLB) na enkele maanden opleiding en stage ingezet kunnen worden om de griffiers te assisteren. De vereniging pleit ook voor de inzet van alle griffiers in het dagelijks werk, zowel fungerend en hoofdgriffie. Als er nu niet wordt gewerkt aan een structurele oplossing zal de overbelasting zijn tol eisen, maakt Ramdin duidelijk. Het tekort zal over anderhalf jaar groter worden als de laatst gestarte Raio-opleiding haar afgestudeerden oplevert en de zittende magistratuur wordt aangevuld met acht nieuwe rechters.
Als het ministerie de Bachelors of Law op korte termijn inzet en opleidt, kan de griffie al in oktober aanstaande wat verlichting ervaren in haar dagelijkse werkzaamheden. Bij de afdeling Strafzaken is acuut een zestal griffiers nodig en ook Civiele Zaken moet op korte termijn dringend worden aangevuld met vier griffiers.

error: Kopiëren mag niet!