Gewapende rovers gaan voor 6 jaar de bak in

Archilis Aside en Clarence Banai gaan elk voor 6 jaar de bak in wegens het plegen van een viertal berovingen. De rovers hebben er niet voor geschroomd om vuurwapengeweld aan te wenden. Kantonrechter Marie Mettendaf achtte het bewijs, aangedragen door openbare aanklager Reshmi Rathipal, geleverd. De magistraat nam het bewijs van het OM mee en veroordeelde elk der verdachten conform de eis.
De rechter achtte wettig en overtuigend bewezen dat de verdachten op 13 augustus 2012 in het district Brokopondo 4 gewapende berovingen hebben gepleegd. De berovingen zijn steeds door 3 hunner gepleegd. De derde verdachte is voortvluchtig. Zij hebben tezamen en in vereniging een winkelier beroofd. Daarbij hebben zij geweld aangewend. De winkelier herkende Aside positief bij de politie. Tijdens de overval was zijn masker geschoven, waardoor de winkelier het gezicht kon zien. Dit feit werd gepleegd ter hoogte van km 32 omstreeks 11.45 uur. Kort hierna rond 12.00 uur vond er weer een gewapende beroving plaats in de zelfde omgeving. Ook daar waren deze criminelen betrokken.
Rond 13.10 uur was er weer een beroving, waarbij 3 daders waren betrokken. Bij de vierde beroving werden 2 heren beroofd. De daders namen het voertuig van de ene en een halsketting van de andere heer mee. De benadeelde van de halsketting herkende Clarence positief. De vervolging legde alle bewijsmiddelen op een rij. ‘Opvallend genoeg is dat de berovingen steeds in een omgeving hebben plaatsgevonden.’ De vervolging gaf aan dat geen van de verdachten aannemelijke alibi’s hebben gegeven. Zij achtte daarom de feiten tegen het tweetal wettig en overtuigend bewezen.
Advocaat Raoul Lobo en Ocar Koulen betoogden dat de vervolging haar eigen bewijsmiddel betwistte. ‘Indien er sprake is van enige twijfel kan men nooit tot het wettig en overtuigend bewijs komen’, merkten de raadslieden op. Zij verzochten de rechter om hun cliënten vrij te spreken. Koulen haalde aan waarom de politie geen spiegelconfrontatie had gedaan. De benadeelden, die de verdachten positief hebben herkend, zijn nimmer op de zitting verschenen. De raadslieden gaven aan dat hun cliënten ernstig geschaad zijn in hun verdedigingsbelang. Volgens de rechter was het bewijs echter wel geleverd. Zij veroordeelde de verdachten conform de eis, 6 jaar met aftrek. Advocaat Raoul Lobo deelt desgevraagd aan Dagblad Suriname mee dat hij niet eens is met de uitspraak. In overleg met zijn cliënt heeft hij hoger beroep aangetekend.
Saskia Bandhan    
 

error: Kopiëren mag niet!