Warsodikromo wil probleemloze start naschoolse opvang nieuw schooljaar

Warsodikromo wilt probleemloze start naschoolse opvang nieuw schooljaarNDP-parlementariër Jenny Warsodikromo wil dat het project naschoolse opvang in het nieuwe schooljaar probleemloos start. Alle problemen die de leerkrachten en leerlingen ervaren vanaf de start van het project, moeten tot het verleden behoren. Dit zegt ze naar aanleiding van klachten van leerkrachten. De klachten variëren vanaf het ontbreken van vier kleuren maaltijden tot betalingsachterstanden van de leerkrachten. Vooral in Commewijne melden enkele leerkrachten, maar ook ouders van leerlingen, dat de maaltijden niet naar tevredenheid zijn. In het ressort Bakki aan de rechteroever van Commewijne, hebben leerlingen van een school enkele dagen achter elkaar vermicellisoep geserveerd gekregen. Zo meldt een districtsraadslid van het ressort en werd bij navraag bevestigd. Warsodikromo zegt op de hoogte te zijn van de klacht en wil dat er betere sturing wordt gegeven aan het project. ‘Ik mag u eerlijk vertellen dat ik ook klachten heb gehad van handelaren die groenten hebben geleverd en niet zijn uitbetaald. Ik heb bedragen van SRD 23.000 en SRD 6.000 gehoord die betaald moeten worden. Ik heb deze mensen doorverwezen naar de coördinator van het project, omdat ik niet in hun beleid wil komen. Ik heb ook klachten van leerkrachten die gedemotiveerd zijn. Aan de ene kant zeg ik dat er kinderziekten zijn en aan de andere kant wil ik zeggen dat de leerkrachten heel hard werken voor de toekomst van morgen en dat kan je ook zien aan de successen van de kinderen. Ik kom zelf uit het onderwijs en weet hoe zwaar het is om les te geven. Je hebt energie nodig om kinderen te begeleiden en daarom doe ik een verzoek aan de regering om voor de vakantie een ieder uit te betalen. Vanaf de leerkrachten tot de keukens, zodat niemand geld hoeft te lenen en zodat we niet hoeven te horen dat de groenteman niet langs is geweest. In oktober moeten deze problemen er niet meer zijn. Een ieder moet op tijd worden uitbetaald’’, aldus Warsodikromo die het project geweldig vindt.
De NDP’er zegt dat het project naschoolse opvang een baby is van de president en dat alle problemen gauw tot het verleden moeten gaan behoren. Intussen heeft de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling, Ashwien Adhin, een topoverleg gehouden met de verschillende actoren van de naschoolse opvang. Afgelopen vrijdag waren de vaste DNA-commissie van Minov, Cebuma en de Commissie Naschoolse Opvang op het hoofdkwartier van het ministerie waarbij elk knelpunt is besproken. De oorzaak van het uitblijven van de salarissen kwam doordat de gegevens van de leerkrachten van de naschoolse opvang nooit zijn verwerkt. Adhin zegt in een gesprek met Dagblad Suriname dat inmiddels dit probleem is opgelost en dat het ministerie eind deze maand zal starten met het betalen van de salarissen.
Ook over de structuur van de opvang is gesproken. Zo moet er meer tijd worden gestoken in het onderwijsproces en niet alleen in sport en spel. NPS-parlementariër Patrick Kensenhuys, lid van de vaste DNA-commissie van Minov, zegt dat juist het onderwijsgedeelte niet tot uiting komt en er meer aandacht wordt besteed aan eten en sport en spel.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!