VMS: Houders nieuwe pas particulier verzekerd

Houders van de nieuwe medische pas kunnen zich bij elke arts registreren, hetzij een SZF-, hetzij een particuliere arts. Dit zegt de arts Pieter Voigt, voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS). Voigt legt uit dat het nieuwe Nationaal Zorgstelsel (NZS) als voordeel heeft dat het een  particuliere medische verzekering is. De VMS-topman licht verder toe dat met dit zorgstelsel de toegankelijkheid tot de zorg zoveel als mogelijk verbeterd wordt. Met deze medische pas kunnen de verzekerden nu ook terecht bij alle ziekenhuis voor behandeling dan wel opname. Voorheen waren houders van een on- en minvermogenkaart beperkt in hun keuze voor behandeling in een ziekeninstelling. Sozavo-patiënten konden namelijk alleen terecht bij het Academisch Ziekenhuis (AZP), ‘s Landshospitaal en het Streekziekenhuis Nickerie (SZN). Met het nieuwe zorgstelsel kunnen zij nu terecht in alle ziekenhuizen.
Een ander voordeel is volgens Voigt ook dat de verstrekking van medicijnen veel beter is voor NZS-verzekerden  dan bij het vorige Sozavo-zorgsysteem het geval was. Houders van de  vroegere  on- en minvermogenkaart  konden alleen bij een beperkt aantal apotheken terecht voor hun medicijnen. Met de nieuwe medische pas kunnen zij nu ook terecht bij alle apotheken. Voigt zegt desgevraagd dat de VMS nog doende is om goede betalingsafspraken te maken met de nieuwe zorgverzekeraar. De gesprekken tussen de artsenvereniging en Self Reliance zijn nog niet afgerond. De VMS-topper denkt dat de gesprekken nog enkele weken kunnen duren.
De VMS heeft de artsen en ook de niet-VMS-leden gevraagd hun medewerking te verlenen en alle NZS-patiënten te helpen. ‘Dit doen we omdat vicepresident Robert Ameerali ons de garantie gegeven heeft dat we betaald zullen worden voor verleende diensten’, aldus Voigt.  Het VMS-bestuur heeft afgelopen donderdag leden en niet-leden geïnformeerd over het NZS. Er was aanvankelijk veel onduidelijkheid over deze nieuwe zorgstructuur, omdat de artsen op 1 juli ineens ermee geconfronteerd werden, zonder behoorlijk te zijn voorgelicht. Voor de VMS is belangrijk dat met deze nieuwe medische verzekering de toegankelijkheid tot voorzieningen in de gezondheidssector voor de patiënt verbeterd is.
 

error: Kopiëren mag niet!