21-jarige hoort 9 maanden tegen zich eisen

De 21-jarige Orwijn P.  riskeert feitelijk 9 maanden cel wegens het in zijn bezit hebben van verdovende middelen, en overtreding van de Vuurwapenwet. De officier van justitie, Roline Gravenbeek, eiste tegen de verdachte een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk met aftrek, een proeftijd van 3 jaar, een geldboete van SRD 2000, subsidiair 1 maand hechtenis, en verbeurdverklaring van het wapen en onttrekking van de drugs en xtc-tabletten uit het verkeer. Op 20 maart 2013 pleegde de politie een inval aan de Drambrandersgracht. De sterke arm had informatie dat in dat gebied illegalen zich ophielden. In de kamer waar de verdachte verbleef, trof de politie het verboden spul aan en een wapen in de vliering. Volgens de verklaring van de verbalisant, zou hij via een gleufje in de deur gezien hebben dat de verdacht op zijn bed stond en zijn handen in de richting naar de vliering uitstrekte. De politie stelde een onderzoek in en het bleek dat de spullen daadwerkelijk in de vliering waren verborgen.
De vervolgingsambtenaar komt tot het wettig en overtuigend bewijs dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan de hem verweten feiten. De verdachte had eerder een relaas voorgehouden dat hij samen met 2 anderen in de kamer verbleef. Dit heeft de verdachte volgens de vervolging niet aannemelijk kunnen maken.
Advocaat Sonny Chotkan was het niet eens met de openbare aanklager. Hij concludeerde dat er sprake is geweest van onrechtmatig verkregen bewijs. De politie is op zoek naar illegalen en gluurt via een opening. Op deze manier heeft de politie inbreuk gepleegd op de privacy van de verdachte. Noch de drugs noch het wapen waren bij de verdachte aangetroffen. Hij benadrukte ook dat de politie de verdachte geen cautieplicht had voorgehouden. De verdachte is van Guyaneze komaf, dus de verbalisant moest hem de cautie in een taal die hij machtig is , voorhouden.
Op de zitting kon de verbalisant niet aangeven hoe hij de cautieplicht aan de verdachte had voorgehouden. Chotkan bleef erbij dat er geen bewijs geleverd is en verzocht de rechter op grond van de door hem aangehaalde verweren de verdachte integraal vrij te spreken. De verdachte was kort tevoren in het land. De verdediging zou kunnen meegaan met de vervolging indien de zaken in zijn persoonlijke spullen zouden zijn aangetroffen. De rechter velt vonnis op 14 augustus 2013. De verdachte blijft aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!