Fototentoonstelling ‘The Sweet and Sour Story of Sugar’

The Sweet and Sour Story of Sugar - SurinameDe fototentoonstelling The Sweet and Sour Story of Sugar vertelt het zoete en zure verhaal van suiker en is vanaf 5 juli 2013 te zien in Suriname. Op initiatief van fotografie instituut Noorderlicht (Groningen, NL) verzamelden in 2011 zes internationale topfotografen fotoverhalen over suiker in Nederland, Suriname, Indonesië en Brazilië. Vier landen die met elkaar verbonden zijn door een geschiedenis van suiker en kolonisatie. De fotografen brachten het verleden, heden en de toekomst van de suikerindustrie in kaart. De fotoseries uit de vier landen en historisch fotomateriaal uit verschillende koloniale archieven vormen samen de ingrediënten voor de fototentoonstelling The Sweet and Sour Story of Sugar.
Voor Suriname stelde fotograaf/beeldend kunstenaar Sirano Zalman de tentoonstelling samen. In een zeer verrassende vormgeving toont hij een selectie van de foto’s waaraan hij een eigen serie toevoegt. Zijn foto’s hebben als uitgangspunt dat de historie nog vers in ons geheugen zit, dat we worstelen met niet-vertelde verhalen en dat we gebonden zijn door de zwaarte van het verleden. Bovenal dat deze geschiedenis nog volop leeft en ook dat de historie nog geen seconde achter ons ligt.. … we zijn gebonden en verbonden.
De fototentoonstelling gaat vergezeld van een spectaculaire 3-D projection mapping, een kijkwijzer voor middelbare scholieren en een fotoboek. The Sweet and Sour Story of Sugar is eerst te zien in  Fort Zeelandia, daarna op Mariënburg en het wordt afgesloten op Moengo. De tentoonstelling is in de buitenlucht en is gratis toegankelijk. De 3-D projection mapping is dagelijks rond 20:00 uur. The Sweet and Sour Story of Sugar is in Suriname mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Nederlandse Ambassade in Paramaribo en van KLM Suriname.

error: Kopiëren mag niet!