PLO-bushouders houden lijnbussen in garage

Als de overheid uiterlijk vandaag de brandstofcompensatie niet stort, zullen de  particuliere lijnbushouders vanaf morgen de bussen in de garage houden. Bushouder R. Phagoe zegt dat een staking van de bushouders vervelende gevolgen zal hebben voor met name het onderwijs. Vandaag beginnen de voj-scholen met de eindexamens, terwijl de meeste scholen in de repetitieweek zijn. Phagoe, die bestuurslid is van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO), zegt dat de bushouders daarmee geen rekening zullen houden. De overheid is inmiddels zes maanden achter met het betalen van de brandstofcompensatie. De vicepresident had beloofd het geld vorige week over te maken. Dat is niet gebeurd. Ook is geen toestemming gegeven voor een geringe aanpassing op het huidige tarief van SRD 1,25. Phagoe zegt dat de bushouders met de handen in het haar zitten. Vooral degenen die een hypotheek hebben bij de bank lopen nu grote risico’s alles kwijt te raken, omdat ze niet kunnen aflossen. Phagoe onderbouwt de noodzaak voor een verhoging en zegt dat het huidige stadstarief van SRD 1,25 gebaseerd is op een dieselprijs van SRD 2,80 per liter. De dieselprijs is echter gestegen en is nu rond de SRD 4,86 per liter. De bushouders krijgen SRD 1,20 per liter aan brandstofcompensatie.
De bushouder zegt dat de PLO samen met het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) in 2007 een  calculatie gemaakt had, waarbij partijen kwamen op een kostprijs van SRD 1,63 per passagier voor de stadsroute inclusief 20 % winst. De PLO wist toen met hun adviseur, Wonnie Boedhoe, een marktconform tarief van SRD 1,50 af te dingen van TCT. Kort daarop werd het tarief gebracht op SRD 1,25 omdat de dieselprijs toen daalde naar SRD 2, 80 per liter. ‘Met de huidige hoge dieselprijs rijden we met de SRD 1,25  nu ver beneden de kostprijs’, verduidelijkt Phagoe.
Phagoe vraagt zich af waarom iedereen moord en brand schreeuwt, als de bushouders om tariefsverhoging vragen. Dit, terwijl iedereen zwijgt wanneer de prijzen van andere goederen en diensten worden aangepast. ‘Melk is in prijs gestegen, brood en soft ook, maar niemand zegt wat. Wij komen niet uit. De prijzen van alle busonderdelen zijn gestegen. We vragen om een kleine verhoging en dat wordt ons niet gegund.’ Phagoe, die de gevoelens van de bushouders vertolkt, zegt dat het de PLO-leden nu menens is. Zij beraden zich om vanaf morgen niet te rijden uit protest tegen het gedrag van de overheid.

error: Kopiëren mag niet!