Antoine Brahim: ‘Geen instortingsgevaar beddenhuis AZP’

Antoine Brahim‘Er is geen sprake van een acuut instortingsgevaar van het beddenhuis. Er is wel een jarenlang achterstallig onderhoud, maar er is geen direct gevaar voor personeel, patiënten en bezoekers’, zegt directeur Antoine Brahim van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) aan Dagblad Suriname. Het alarmerend nieuws heeft in ieder geval niet geleid tot paniekreacties en een afname in opnames. ‘Integendeel, het aantal opnames blijft dagelijks toenemen’, zegt Brahim. Dat is ook deels het gevolg van de acties die gevoerd worden in het Diakonnessenhuis. Er is volgens Brahim nauwelijks enig onderhoud gepleegd aan het beddenhuis in de afgelopen vijftig jaar. De huidige directie heeft het op zich genomen om stapsgewijs de zaak te vernieuwen. In september wordt fase 1 van het renovatieplan voor het beddenhuis en andere afdelingen binnen het AZP uitgevoerd, zegt Brahim.
De directie had het engineeringsbureau IBT vorig jaar gevraagd een technische scan te maken van de verouderde delen van het ziekenhuis. Het onderzoek leverde na vijf maanden een rapport op met de conclusie dat het beddenhuis niet in goede staat was vanwege structureel achterstallig onderhoud. IBT wordt ook belast met de coördinatie van het renovatieplan. Er komt eerst een grondige inspectie van de fundering en de betonrol. Wat dit plan zal kosten, is nog niet bekend. ‘Dat weten we pas als IBT die exercitie gemaakt heeft’, verduidelijkt de directeur. No matter wat het kost het wordt uitgevoerd, benadrukt de AZP-directeur. Het plan wordt  voorgelegd aan de Raad van Commissarissen (RvC).
De kamers en het sanitair van het beddenhuis zullen volgens Brahim ook een facelift krijgen. Daarmee zal ook het probleem van verstopte toiletten en badkamers tot het verleden behoren. De directie heeft besloten om staf en personeel geheel te betrekken in dit groots renovatieplan. ‘We zullen eerst beginnen een afdeling in het zuidelijk deel van het gebouw een nieuwe look te geven, waarna het personeel de gelegenheid krijgt het gerenoveerde gedeelte van commentaar te voorzien. Daarna zal het beddenhuis volledig ter hand worden genomen.’ Volgens Brahim zou het opzetten van een geheel nieuw en modern ziekenhuis de beste optie zijn, maar daar zou veel tijd in gaan zitten. Er is gekozen voor renovatie, niet alleen omdat dat het karakter heeft van instandhouding, maar ook om voortzetting van de dienstverlening te garanderen. Het onderhoudsplan wordt zodanig opgezet en uitgevoerd dat de kwaliteit van de zorg gewaarborgd blijft, zegt Brahim. Niet alleen het oude beddenhuis, maar ook het verouderde elektrisch systeem is een aandachtspunt voor de directie. De stroomvoorziening in het ziekenhuis viel eind 2012 en begin dit jaar uit. Brahim zegt dat het AZP samen met de EBS al gestart is met de vervanging van de verouderde bedrading.
 

error: Kopiëren mag niet!