150 jaar Keti Koti inspireert kunstenaar Elshot tot Kwakoe looks ahead

Kwakoe looks aheadGeïnspireerd door 150 jaar afschaffing slavernij, de geschiedenis die daarachter schuilgaat en de ontwikkelingen die daarna volgden, heeft kunstenaar Wilgo Elshot een schilderij geproduceerd, die hij als titel meegaf ‘Kwakoe looks ahead’.
‘Bij Kwakoe gaan mijn gedachten als een lichtflits terug naar het verleden’, deelt Elshot desgevraagd mee. Hij ziet dan helden vechten tegen onrecht, voor hun vrijheid en voor idealen die ook in onze tijd niet zouden bestaan, zonder deze dappere strijd.
Kwakoe staat voor Elshot dan ook symbool voor alle helden die gestreden hebben voor hun idealen. ‘Kwakoe leeft in ons, hij is een icoon, een toonbeeld van innerlijke kracht die ons aanzet tot het verwezenlijken van onze doelen en dromen. Kwakoe symboliseert voor mij ook ‘Wi egi sani, jezelf zijn en blijven.’ Volgens Elshot staat Kwakoe ook voor een nieuwe dag met nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden. Een dag waarop de verschillende volkeren in vrede met elkaar zullen leven met wederzijds respect voor elkaars kunst en cultuur.
Elshot die in Nederland woont en werkt, schilderde ‘Kwakoe looks ahead’ op linnen van 1-1.40 meter.  Hij treft thans voorbereidingen om het komende jaar in Suriname te exposeren. Dan zal ook ‘Kwakoe looks ahead’ tentoon gesteld worden. Elshot behoort tot de groep van de eerste afgestudeerden van de Nola Hatterman Academie.

error: Kopiëren mag niet!