Staat maanden achter met salarissen AZP-directeur en leerkrachten naschoolse opvang

De Staat is al zes maanden achter met het betalen van salarissen aan de directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Antoine Brahim, en de leerkrachten van de naschoolse opvang. Brahim is sinds zijn aanstelling niet uitbetaald. Vorig jaar in september is hij benoemd als de nieuwe directeur van AZP. Voor ruim SRD 60.000 per maand en enkele secundaire voorzieningen nam hij over van Eddy Joemmankhan. De Staat is vanaf zijn aanstelling in gebreke gebleven door noch zijn salaris te storten noch de secundaire voorzieningen. De Staat moet nu een bedrag van ruim SRD 1 miljoen uitkeren aan Brahim. Een ander probleem binnen het ziekenhuis is dat het beddenhuis op instorten staat. Een ingenieursbureau heeft het beddenhuis gescreend en geconstateerd dat deze in een zeer slechte conditie verkeert. De redactie trachtte een reactie los te krijgen van de minister van Volksgezondheid, Micheal Blokland, en de directie van AZP, echter werd er niet opgenomen.
Aan de andere kant zijn de leerkrachten van de naschoolse opvang voor dit jaar totaal niet uitbetaald. In december heeft de overheid de leerkrachten van het naschoolse project voor het laatst uitbetaald. Dit geldt voor leerkrachten over het hele land. De leerkrachten zijn woest en willen dat de staat hun tegoeden snel overmaakt. In Commewijne roeren de leerkrachten omdat de coördinator van het project, Ann Sadi, hen steeds belooft dat de middelen worden overgemaakt, echter zonder resultaat. Ook moeten de leerkrachten telkens aan administratieve verplichtingen voldoen, zonder dat hun wordt uitgelegd wat er aan de hand is.
VHP-parlementariër Sheilendra Girjasing zegt tegenover Dagblad Suriname dat de leerkrachten hem hebben gezegd dat hun wordt gevraagd steeds geduld te hebben. ‘Het enige wat de mensen horen, is dat ze geduld moeten hebben en dat ze opnieuw registraties moeten doen, omdat blijkt dat een deel wel heeft ontvangen, terwijl anderen weer niet zijn uitbetaald. De schuld wordt nu in de schoenen van Cebuma geschoven’, aldus Girjasing.
Ook de leerkrachten in Para zijn ontevreden. Gisteren werd er een vergadering belegd in Para. Leerkrachten zijn bij elkaar gekomen om te praten over dit probleem. Veel van de leerkrachten zijn gedemotiveerd en willen stoppen met het project. Naast de uitbetalingen van de salarissen van deze groep is de overheid ook nog in gebreke gebleven om voor de diensten te betalen die geleverd zijn door particulieren. Zo zijn lopende projecten lamgelegd, omdat de overheid weigert betalingen te verrichten aan aannemers. Vooral bij de woningbouwprojecten zijn de werkzaamheden lamgelegd, omdat uitbetalingen uitblijven. Dagblad Suriname verneemt dat de staat ook de PLO-bushouders meer dan zes maanden aan het lijntje heeft gehouden. Ook deze groep heeft nooit hun subsidies voor dit jaar ontvangen.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!