De Hypocrieten

Onlangs heeft de president middels een presidentieel besluit de SGS(Société Générale de Surveillance)-controle regeling ingesteld.Op zijn zachts heeft de regering gezegd dat zij de controle door de Surinaamse douane van de facturen voor de in te voeren goederen, welke via de havens gaan van Suriname, niet vertrouwt.Zij stelt die controle thans in handen van de SGS. Ook wil de regering met een betere controle de juiste invoerrechten(gelden) innen ten behoeve van staat.Dit ook mede door de binnenkort in te voeren BTW(belasting over de toegevoegde waarde). Zij verwacht miljoenen meer binnen te kunnen halen door de juiste controle.
Deze handeling van de regering is een correcte. Het is al jaren bekend dat grote delen van het douanekorps niet eerlijk handelt. De uitstraling van deze is ook te zien aan hun eigen vermogen met een ambtenarensalaris. In de jaren negentig tijdens de regering Venetiaan /Ajodhia(NPS-VHP) heeft eendoor de staat ingehuurde consultancybureau uit het buitenland een rapport over de douane van Suriname uitgebracht. De rode draad hierin was dat het korps corrupt was en dat er geen doorstart mogelijk was. Het korps zou opgedoekt moeten worden en men moest beginnen met nieuwe mensen. Ex-president Venetiaan heeft niet gedurfd dit rapport uit te voeren en het verdween in de lades.
Verdienen en uitgeven
Aan de ene kant zien wij dat de huidige regering Bouterse een beeld wil geven dat men moeite doet om meer te verdienen ten behoeve van de staat(het volk), maar aan de andere kant is deze zelfde regering verspillend tot zeer corrupt.Neem bijvoorbeeld de tientallen gronden, hout- en mijn bouwconcessies die aan personen worden gegeven die als stromannen en vrouwen dienen. Al deze gronden en concessies hebben een waarde van miljarden SRD.
Vele van de bedrijven, stichtingen en de mensen erachter zullen op een goed moment wachten om het van de hand te doen aan bedrijven uit het buitenland.Ook de vorige regeringen, onderleiding van Venetiaan-Ajodhia en Venetiaan –Sardjoe, hebben zich hieraan schuldig gemaakt. De regering Bouterse staat bekend om haar onderhandse gunningen. Hoewel het ministerie van Openbare Werken veel het nieuws heeft gehaald, gebeurt dat op alle ministeries.
Voorbeeld
Neem nu bijvoorbeeld dat de staatsbegroting SRD.5 miljard is en men slaat 20% ervan achterover. Dat komt neer op SRD 1 miljard.Als men dat in 5 jaren doet, is het SRD 5 miljard dat verdwijnt. Men had hiermee voor het arme volk 50.000 huizen kunnen bouwen.Neem al de miljarden aan waarde van gronden, hout- en mijnbouwconcessies en wat ook verdwijnt uit de staatbegroting in vijf jaren tijd, danzou het volk niet ongelukkig mogen zijn.
Ons land heeft geen geldprobleem. Het systeem is al jaren corrupt en het beleid wordt steeds bepaald door mensen die in het corrupte systeem zitten. Die lijnen lopen niet alleen in de politiek, maar door deze hele maatschappij heen. De staat is de grootste uitgever, maar ook de grootste “georganiseerde misdaadorganisatie”.
Gevangenis te klein
Als eens een oprechte leider, die jammer genoeg niet inzicht is,zou beginnen met serieuze onderzoekingen naar corruptie, zou er mogelijk niemand overblijven in de politieke en businesskringen. De Surinaamse maatschappij zou tot stilstand komen. De gevangenis zou te klein zijn om al de misdadigers te herbergen.De regering Bouterse doet het tegenovergestelde voor wat zij predikt, namelijkeen ‘kruistocht’ tegen corruptie.
De president wekt de indrukt alsofhij niet weet wat er gebeurt en tracht zijn handen in onschuld te wassen.Daarmee geeft hij aan dat hij niet in staat is het land en volk naar betere tijden te leiden.De vorige regeringen, onderleiding van Venetiaan –Ajodhia en Venetiaan –Sardjoe, zijn ook geen uitzondering geweest hierop.
Regering Bouterse en regeringen Venetiaan –geen verschil.
Noot: De politieke analist schrijft onder geheimhouding voor Dagblad Suriname

error: Kopiëren mag niet!