Bouterse zet trend Venetiaan voort wat betreft verlenen houtconcessies

bosbouwHet DNA-lid, Asiskumar Gajadien, merkt dat president Desi Bouterse een ergere trend dan regering Venetiaan voortzet met betrekking tot de voorkeur voor het verlenen van houtconcessies aan Chinezen en Chinese bedrijven. Dit blijkt uit het overzicht van de verleende grote houtconcessies van meer dan 10.000 ha per concessie. In totaal is ca. 1,5 miljoen ha aan zulke houtconcessies verstrekt, waarvan ca.798.000 ha, dat is 53%, aan Chinezen. De groep van partijloyalisten van de regering is de tweede grote groep die in aanmerking is gekomen voor deze houtconcessies.
Gajadien zegt dat hoewel haast het gehele grondgebied van Suriname reeds is uitgegeven en de bosbouwsector veel potentie heeft, de Staat bitter weinig inkomsten uit deze sector genereert; ongeveer SRD 15 mln. op jaarbasis, waarvan SRD 10 mln. gaat naar operationele kosten van de SBB. De bijdrage van deze sector is minder dan 2% van het BNP. ‘Mijn grootste zorg is dat president Bouterse tijdens zijn bezoek in China meer houtconcessies en andere rechten van onze natuurlijke hulpbronnen zal toewijzen’, stelt Gajadien zeer bezorgd. ‘Ik weet niet wat veilig gesteld wordt voor het nageslacht.’
 

error: Kopiëren mag niet!