Rijstoverschotten droppen padieprijs

Een overschot aan padie is de reden dat de opkoopprijs aan de lage kant is. Ook de prijs op de internationale markt dropt langzaam. De schuren van de opkopers zitten nog vol en het is nog de vraag wat er zal gebeuren met de nieuwe oogst die over twee maanden zal plaatsvinden, zegt voorzitter Harrynandan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA). Padieboeren hebben tot nog toe 21000 hectaren ingezaaid in dit najaar en het is verwachtbaar dat er in totaal 25000 hectaren zal worden beplant. De SPBA had erop gerekend dat de export naar Haïti in deze periode van het jaar een feit zou zijn. De regering heeft echter niets meer van zich laten horen.
Het staatshoofd had een mogelijke afzet van Surinaamse rijst op de Haitiaanse markt aangekondigd. Oemraw zegt dat er een boot met 2000 ton padie klaarligt om verscheept te worden. De exporteurs wachten echter nog tot er een gunstige prijs op de markt is om de lading te verkopen in het buitenland. Vanwege de minder gunstige marktprijs, heeft het grootste deel van de opkopers/exporteurs haar betalingsverplichtingen aan de padieboeren nog niet voldaan. De opkoopprijs dropte ook van SRD 79 naar SRD 58 per baal. Met dit laag bedrag komen de padieboeren niet uit hun kosten. Meer dan de helft van de padieboeren heeft haar geld nog niet ontvangen van de opkopers.
Oemraw zegt dat deze groep boeren nu middelen ontbeert om ureum en chemicaliën te kopen voor de derde bemesting en de bestrijding van insecten. Die is nodig om de plant vrij te houden van wantluizen, die de korrels aantasten en geel kleuren. Zonder de derde bemesting loopt de boer gevaar een slechte kwaliteit padieoogst binnen te halen. De SPBA-voorzitter hoopt dat de regering de padieproducenten toch nog tegemoet komt door middel van subsidie op de brandstof.
 

error: Kopiëren mag niet!