Peperpot Nature Park krijgt Discovery Center van US$ 1.6 miljoen

Vanmorgen heeft de contractondertekeningsceremonie plaatsgevonden tussen het WWF Guianas en Peperpot Nature Park. Deze “grant” is met USD 305.000 de vijfde en grootste sedert het begin van de samenwerking in 2009. Met deze gift is er door WWF Guianas in totaal circa USD 600,000 tot heden geïnvesteerd in het Peperpot Nature Park. Alle overige overeenkomsten zijn succesvol afgerond en hebben bijgedragen aan het uiteindelijk doel van Peperpot Nature Park om de biodiversiteit en het cultureel erfgoed van de historische Peperpot plantage te conserveren door de ontwikkeling van educatie, onderzoek en ecotoerisme.
Het bedrag, beschikbaar gesteld door de Nederlandse ambassade, is bestemd voor de bouw van de Peperpot Nature Park Discovery Center voor natuureducatie, onderzoek & behoud van het Peperpot cultureel erfgoed. De totale investering voor de Peperpot Nature Park Discovery Center is geraamd op ongeveer USD 1.6 miljoen. Met de huidige “grant” zal de eerste fase van het educatief centrum worden gerealiseerd. De constructieaanpak zal modulair geschieden, waarbij de eerste fase van dit onderwerp een vloeroppervlakte zal beslaan van ongeveer 220 m². De bouw van de Peperpot Nature Park Discovery Center is gepland voor februari 2014 met afronding in het eerste kwartaal in 2015. First lady Ingrid Bouterse-Waldring, beschermvrouw van Stichting Peperpot Natuurpark, sprak gisteren de wens uit dat het centrum snel de deuren mag openen en een duurzame bijdrage mag leveren aan de vorming van het Surinaamse kind. Ook de overige sprekers, districtscommissaris Ingrid Karta – Bink en Robert Petri, de afgevaardigde van de Nederlandse ambassade, spraken gisteren lovende woorden aan het adres van dit project.
De Peperpot Nature Park Discovery Center zal het natuurpark nog meer de mogelijkheid bieden een duurzame bijdrage te leveren aan zowel de lokale als internationale gemeenschap op het gebied van natuureducatie, trainingen, onderzoek en ook ecotoerisme. Hiermee zal Peperpot Nature Park een fundamentele ondersteuning helpen geven aan het beleid van de Republiek Suriname op weg naar een duurzame groene economie, alsmede een bijdrage helpen leveren aan de sociaal maatschappelijke ontwikkeling van toekomstige generaties. Als onderdeel van de Peperpot Nature Park Discovery Center is eveneens een van de drie historische kamponghuizen reeds gerestaureerd door lokaal bouwbedrijf Luvath.
Peperpot Nature Park is een beschermd gebied dat sinds 2009 formeel is opgericht als stichting door de Surinaamse Cultuurmaatschappij NV (Marienburg) om het behoud van de natuur en de biodiversiteit alsook het culturele erfgoed van het Peperpot-gebied op georganiseerde en duurzame wijze te realiseren. Het natuurpark vormt ook een onderdeel van het strategisch “Marienburg Development Project” (MDP), een ontwikkelingsplan voor Marienburg en Peperpot, waarbij Peperpot bestemd is voor duurzaam ecotoerisme. Na ongeveer 3.5 jaar intensief te hebben gewerkt aan de ontwikkeling van het natuurpark, is de realisatie van het toekomstig educatief centrum de Peperpot Nature Park Discovery Center een heel belangrijk behaalde mijlpaal in de ontwikkeling van het beschermd gebied te Peperpot.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!