Dagoe wagie lost probleem straathonden niet op

Dagoe wagie lost probleem straathonden niet opHet inzetten van een ‘dagoe wagie’ om de straathonden van de straten te verwijderen, is geen oplossing om deze problematiek aan te pakken. Het laten dragen van een penning om de hals van een hond zal ook geen soelaas bieden. De controlemechanismen hiervoor zijn er niet in Suriname om te voorkomen dat de straten helemaal gevrijwaard blijven van straathonden. Dagblad Suriname sprak met de voorzitter van de Stichting Dierenbescherming Suriname, Leontine Bansse-Issa, betreffende de kwestie van loslopende straathonden die een ernstig gevaar vormen voor de burgerij.
Bansse kan het zich herinneren dat Suriname in de jaren 60 een ‘dagoe wagie’ kende en dat de honden verplicht een penning om hun hals moesten dragen. ‘Maar na twee maanden waren de straten weer overvol.’ De stichting haalt wel honden van de straat op, maar het gaat dan slechts om honden die in nood verkeren. Wanneer een hond bijvoorbeeld ernstig ziek is of is aangereden, wordt deze verzorgd door de stichting. Wanneer het beest is opgeknapt, wordt het weer op hetzelfde plek teruggezet op straat. ‘Het zal geen oplossing bieden om loslopende honden van de straat te halen. Na twee maanden heb je weer nieuwe honden op straat.’ Bansse-Issa benadrukt dat zeker 90 tot 95% van de honden wel een baas hebben. Echter hebben deze mensen de mentaliteit om de hond op straat te laten leven. ‘Er moet een mentaliteitsombuiging komen dat eigenaren hun dieren binnen houden. En op een hondvriendelijke manier door ze niet vast te maken aan een ketting van slechts een meter.’
In het verleden heeft de stichting tal van sterilisatieprojecten gedraaid. Deze maand start de Henk Abrahams Stichting met een sterilisatieproject in het district Para. Niet slechts de honden van Para, maar ook honden van elders kunnen gesteriliseerd worden. Echter moet de baas met zijn huisdier naar de betreffende locatie gaan.
Recent nog is een botsing met een straathond fataal afgelopen voor een bromfietser. De bromfietser en de hond overleden ter plekke. Bansse-Issa betreurt dit geval ten zeerste, maar legt de nadruk op dat er nimmer overgegaan zal worden om straathonden af te maken. Dit druist in tegen de doelstellingen van de stichting. Belangrijk is dat eigenaren van honden hun huisdier op hun erf houden en deze niet laten zwerven op straat.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!