Vijf jaar cel voor gewelddadige rover

Leon Williams gaat voor vijf jaar de bak in wegens diefstal middels geweldpleging. Op 8 december 2012 heeft Williams tezamen en in vereniging een vrouw van haar halsketting op de openbare weg beroofd. De vrouw werd door twee criminelen belaagd. Zij werd bedreigd met een vuistvuurwapen. Een taxichauffeur die de vrouw na de beroving hulp bood, zette een achtervolging in en kon het voertuig van de rovers, een bruine Toyota Carina, klemrijden. Ook hierna stapten de rovers uit de wagen en vielen de vrouw aan. De taxichauffeur werd in een eerder stadium als getuige gehoord. De verdachte had vanaf zijn aanhouding aangegeven dat hij de enige bestuurder was van zijn wagen. Hij zou zijn wagen drie dagen voor de beroving hebben gekocht. Op de zitting kwam de verdachte hierop terug en verklaarde dat zijn stiefvader ook enkele keren had gereden.
De officier van justitie, Reshna Jhinkoe, merkte op dat de verdachte een geheel ander verhaal op de zitting vertelde. Dit had hij nooit eerder te kennen gegeven. Zij achtte de beroving van de halsketting en vervolgens de  beroving op de kruising wettig en overtuigend bewezen. Voor de bewezen feiten eiste zij een celstraf van vijf jaar met aftrek. Het Openbaar Ministerie vroeg om het voertuig waarmee de daad is gepleegd terug te geven.
Advocaat Kries Bhoedie verzocht de rechter om de verdachte primair vrij te spreken. Hij gaf aan dat er geen wettig en overtuigend bewijs was geleverd in deze zaak. De getuigen hadden de verdachte niet herkend. De raadsman haalde aan dat er van tevoren geen plan was beraamd om een beroving te plegen. Er zouden teveel twijfels zijn in deze zaak. Ook haalde hij aan dat de verdachte zeven maanden in Suriname vertoefde om zijn gezin, dat in ons buurland zit, een beter leven te geven door hard te werken. Hij heeft drie kinderen. Uit de verklaring van de verdachte blijkt dat hij naar Suriname is gekomen alleen om te werken.
De magistraat achtte het bewijs wettig en overtuigend geleverd. Hij betitelde de handelingen van de verdachte als te zijn afkeurenswaardig. Een vrouw is slachtoffer geworden van een gewelddadige beroving tot tweemaal toe. Rechter Ramnewash tilde zeer zwaar aan het feit en veroordeelde de verdachte conform de eis, vijf jaar met aftrek. De rechter merkte op dat de verdachte ook nog illegaal in het land vertoeft.
Saskia Bandhan  
 

error: Kopiëren mag niet!