BOG registreert lichte toename denguegevallen

Er is een lichte toename van het aantallen gevallen van dengue. Artsen registeren momenteel meer gevallen dan voorheen met dit ziektebeeld. Onderdirecteur Wim Bakker van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) bevestigt deze toename. De verschijnselen die volgens Bakker gepaard gaan met dit ziektebeeld zijn hoesten, braken, diarree en een grieperig gevoel. De leiding van het BOG vergaderde gistermorgen om de toegenomen cijfers te bespreken. Bakker zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat de cijfers evenwel niet van dien aard zijn dat we kunnen spreken van een alarmerende situatie. Het heeft volgens de medicus te maken met het jaargetijde. ‘We zitten in het regenseizoen, waar de kans op het oplopen van allerlei besmettelijke ziekten groter is.’
In buurten waar afval en stilstaand water lang blijven zitten, zullen besmettelijke ziekten zich gemakkelijker verspreiden, zegt de arts. Hij adviseert personen met dengue zoveel mogelijk de voorschriften van hygiëne op te volgen, door niet in de vrije ruimte te hoesten en altijd een wegwerptissue te gebruiken. Verder dient men  de handen te wassen als men gebruik heeft gemaakt van het toilet en als men eten opschept voor anderen. Ook waterpokken duikt de kop op. Ook van deze ziekte zijn er veel meer registraties op de poliklinieken, dan voorheen. Dit is volgens Bakker ook een besmettelijke ziekte die tijdens zo een jaargetijde gemakkelijker over te dragen is. Bij waterpokken vormen zich op de huid blaasjes met vocht. Oude blaasjes hebben een korst erom heen. Voor deze ziekte is er geen medicijn, het lichaam geneest zichzelf. Waterpokken wordt via speeksel overgedragen. ‘Ook bij deze ziekte is uiterste hygiëne geboden om te voorkomen dat men ermee besmet wordt’, zegt Bakker.
 

error: Kopiëren mag niet!