Pre shipment niet kostenverhogend

De zogenoemde pre shipment inspecties van scheepsladingen gaan op 17 juni van start. De inspecties houden in dat het internationale controlebedrijf SGS in buitenlandse haven gaat  controleren of de lading, vóórdat die op de boot naar Suriname gaat, wel klopt.
Anand Ramdjielal, interim manager bij de douane, geeft aan dat de Dienst Invoerrechten en Accijnzen genoodzaakt is geweest om van buiten ondersteuning en assistentie te vragen, omdat de douane niet in staat is geweest om zaken zelfstandig op spoor te krijgen. De SGS, een gerenommeerd bedrijf en een van de grootste spelers, gaat de Dienst Invoerrechten en Accijnzen gedurende een periode van achttien maanden bijstaan, waarbij de dienst in eerste instantie in een periode van zes maanden de zaak moet proberen te stabiliseren en zorgen dat de inkomsten, welke de Staat genereert voornamelijk uit de activiteiten van importgoederen, behouden kunnen worden om het daarna te vergroten.
Ondernemers willen dat minister Adelien Wijnerman van Financiën de ingangsdatum van de Pre-Shipment Inspection (PSI) tot nader order verschuift. Ook geven zij aan dat wanneer de pre shipment wordt ingevoerd het zal doordrukken op de kosten. Goederen zullen duurder worden en de consument moet dan meer betalen.
Ramdjielal zegt dat de pre shipment niet kostendrukkend zal werken. ‘In principe komen er geen extra werkzaamheden bij kijken.’ Hij legt uit dat het niets anders inhoudt dan dat de inspecties, die in principe vanuit Suriname zouden moeten plaatsvinden, gedurende de tussentijdse maatregel verlegd wordt naar het land van verscheping. Ramdjielal geeft aan dat tijdens dat proces van voor verscheping de SGS douane Suriname over de schouder heen komt kijken om na te gaan of alles wordt verscheept conform de documenten die eerder zijn aangeboden aan SGS Paramaribo. Hij benadrukt dat SGS niet in de plaats komt van douane Suriname, maar dat het slechts een assisterende rol heeft bij het verrichten van de wettelijke taken opgedragen aan de Dienst Invoerrechten en Accijnzen.
Met de invoering van de pre shipment inspectie zullen de douaneambtenaren niet zonder werk komen te zitten. Volgens Ramdjielal zijn er zoveel werkzaamheden binnen de dienst. De douane zal geschoold en getraind worden. Er zijn zoveel andere douanetaken, die tot op dit moment niet in voldoende mate worden verricht. Er zal tevens een verschuiving plaatsvinden van douanepersoneel naar andere activiteiten, welke noodzakelijkerwijs ook verricht moeten worden. Ramdjielal zegt dat men vaak denkt dat het werk van de douane slechts is verbonden aan havenfaciliteiten. Maar dat is niet waar. Volgens de wet mag en moet de douane in het totaal territorium van Suriname actief zijn. Een van de taken is zich ook als zodanig gaan profileren op de weg. Er zijn gesprekken gevoerd met het Nationaal Leger en het Korps Politie Suriname om de douane ook te gaan inzetten tijdens wegcontroles, maar waarbij de taken uitgevoerd moeten worden volgens de regelgeving en instructies van de douane.
 

error: Kopiëren mag niet!