Bouterse over vervanging ministers: ‘Landsbelang is belangrijker dan vriendschap’

Bouterse overdan vriendschapPresident Desi Bouterse heeft het ontslagverzoek van de ministers Ramon Abrahams van Openbare Werken en Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening Grond- en Bosbeheer op basis van een stukje politieke realiteit en productieaspecten aanvaard. De regeringsleider heeft in een gesprek met Clifton Limburg bevestigd dat meerdere ministers en ook directeuren bedankt zullen worden. De streefdatum om de kabinetsreshuffeling af te ronden is 3 of 4 juli, voor het vertrek van Bouterse naar China.
‘Het was een moeilijk besluit om de twee NDP-ministers te vervangen, vooral omdat ze kameraden zijn. Mijn vriendschap met Abrahams is bekend, maar de partijbelangen zijn groter dan vriendschap en het landsbelang is noch groter’, zegt het staatshoofd desgevraagd. Zijn regering en politieke partij NDP willen zich zoveel als mogelijk houden aan hetgeen in het regeerakkoord en met het sociaal akkoord is beloofd.
Zoals Bouterse aangeeft, is het dus logisch dat directeuren vervangen zullen worden en het is ook zo dat meerdere ministers op de schopstoel zitten. Het gonst van geruchten dat Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Shirley Sitaldin van Onderwijs plaats zullen moeten maken. ‘We zitten in een coalitieverband, dus het moet niet zo zijn dat Bouterse dingen op zijn eentje doordrukt’, zegt de regeringsleider, die afstemming met coalitieleider Ronnie Brunswijk en Paul Somohardjo nodig vindt.
Het staatshoofd stoort zich niet aan de kritieken van de Nieuw Front-oppositie. ‘Ze hadden 15 jaren om te doen en nu moeten ze praten en dat doen ze goed’, aldus Bouterse. Zoals de president aangeeft, worden de nieuwe ministers van RGB en OW volgende week beëdigd. De namen zijn niet bekend.
 

error: Kopiëren mag niet!