Vestor pleit wederom voor regulering

De vereniging van Surinaamse touroperators, de Vestor, betreurt het noodlottige busongeluk van afgelopen zondag ten zeerste. Het bestuur van de vereniging tast nog in het duister over wie de organisator van de trip was. Het is wel zeker dat deze trip geen tour was van een Vestor-lid. Kwaliteit en verantwoordelijkheid zijn belangrijke kernpunten binnen de vereniging en zijn onmisbaar in deze jonge industrie, welke geen enkele controle of regulering kent. Daarom vindt de Vestor het noodzakelijk dat zo snel al mogelijk de sector wordt gereguleerd. Het is bekend dat de stagiaires vaker gebruikmaken van de  informele touroperators, omdat deze doorgaans goedkoper zijn. Deze investeren niet in de kwaliteit en veiligheid van hun dienstverlening, met alle risico’s van dien (denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van goed getraind personeel, kantoorruimte, goede transportmiddelen).
Naar aanleiding van het busongeluk op de Afobakkaweg in december 2012 trok de Vestor al aan de bel en wees op de potentiële risico’s voor het toerisme. Op 27 mei 2011 is per staatsbesluit de toenmalige vergunningsplicht voor touroperators afgeschaft. De Vestor, die niet betrokken is geweest bij de totstandkoming van dit besluit, heeft wel sympathie voor dit besluit mits er een streng pakket aan eisen en regels de kwaliteit en de veiligheid van deze sector waarborgt. Tot grote ergernis van de Vestor zijn deze eisen nog niet formeel vastgesteld, wat chaos in deze sector creëert. Op dit moment is een registratie bij KKF de enige houvast in de touroperating branche, maar hier is geen enkele controle op. Dit heeft als gevolg dat iedereen zich touroperator kan noemen en aan de slag kan gaan. Zo is er een groot informeel circuit ontstaan van mensen, die vaak op onverantwoordelijke wijze tours uitvoeren.
De Vestor was al enige tijd bezig met het opstellen van een keurmerk voor touroperators om de bovengenoemde chaos in te dammen en de sector te professionaliseren. Doordat het Surinaams Standaarden Bureau eind vorig jaar zijn mandaat heeft gekregen, zijn zij nu de aangewezen organisatie belast met het afkondigen van standaarden. Dit heeft tot gevolg gehad dat de Vestor haar keurmerk niet meer volgens plan kon lanceren. Wel heeft de vereniging in de laatste alv haar lidmaatschapseisen aangescherpt, waardoor de touroperators die zich Vestor-lid mogen noemen, aan scherpe eisen moeten voldoen. Voor de toerist die ons land bezoekt, zullen de touroperators die zich gecommitteerd hebben aan de eisen van de Vestor herkenbaar zijn aan een zichtbaar vignet op hun kantoorlocaties en een vermelding op de Vestor website. Het Vestor-lidmaatschap is bereikbaar voor iedere serieuze partij, die als touroperator werkzaamheden op een verantwoordelijke manier uit wil gaan voeren, en bereid is daar investering voor te plegen.
Ondertussen is de Vestor als technische commissie bezig samen met het Surinaams Standaarden Bureau om de standaarden voor touroperators en tourgidsen op te stellen. Dit zullen echter vooralsnog vrijwillige standaarden zijn, waardoor de wildgroei van de niet geregistreerde touroperators nog steeds niet van de baan is of controleerbaar wordt. Tot dat het ministerie van TCT deze wildgroei aan banden legt, is het belangrijk dat de Stichting Toerisme Suriname (de werkarm van het bovengenoemd ministerie) zijn bezoekers informeert om alleen met bonafide touroperators in zee te gaan. Ook zullen stagebureaus en scholen in Nederland hiervan op de hoogte gesteld moeten worden. De Vestor wenst de getroffenen en in het bijzonder de familie van de overledene enorm veel kracht en sterkte in deze moeilijke tijd.
Vestor
 

error: Kopiëren mag niet!