Bouterse heeft al 9 ministers de laan uitgestuurd

De president benoemt en ontslaat ministers. President Desi Bouterse lijkt een kampioen daarin te zijn. Sinds het aantreden van de regering Bouterse/Ameerali heeft hij al 9 ministers de laan uitgestuurd. Geruchten doen de ronde dat vrijdag, wanneer de president richting Haïti vertrekt, er weer een bijltjesdag zal zijn. Mogelijk zullen dan de vrouwelijke ministers, Shirley Sitaldin (Minov) en Alice Amafo (Sozavo), volgen. Gisteren heeft de president het ontslag van de ministers Ramon Abrahams (OW) en Ginmardo Kromosoeto (RGB) aanvaard.
De eerste minister die de laan werd uitgestuurd door de president was Martinus Sastroredjo van RGB. Hij zat er pas 4 maanden op dit zeer besproken ministerie, toen hij in december 2010 oneervol ontslagen werd. Sastroredjo raakte in opspraak, omdat zijn vrouw grote lappen grond had aangevraagd. Zijn partij KTPI ondersteunde hem niet in de politieke druk die volgde en Sastroredjo moest oneervol het veld ruimen. De tweede minister die wegging, was Wonnie Boedhoe op Financiën in juni 2011. Na 10 maanden bood ze haar ontslag aan; volgens haar om privéredenen. In mei 2012 bracht president Bouterse veranderingen in het regeerkabinet. Een grote reshuffling resulteerde erin dat de ministers Paul Abena (Sport- en Jeugdzaken), Simon Martosatiman (RGB), Martin Misiedjan (Juspol), Linus Diko (RO) en Celsius Waterberg (Volksgezondheid) moesten allemaal plaatsmaken voor nieuwe gezichten. Tot de eerste groep van 7 ministers die ontslagen werden, behoorde geen enkele tot de NDP.

De ministers die niet meer in het kabinet Bouterse/Ameerali zitten:
# Naam Ministerie

Jaar

Opmerking

Partij

1 Martinus Sastroredjo RGB

2010

Oneervol ontslag

KTPI

2 Wonnie Boedhoe Financien

2011

Prive-redenen

Geen

3 Martin Misiedjan Juspol

2012

Reshuffling

Abop

4 Celsius Waterberg Volksgezondheid

2012

Reshuffling

BEP

5 Linus Diko RO

2012

Reshuffling

BEP

6 Simon Martosatiman RGB

2012

Reshuffling

KTPI

7 Paul Abena Sport- en Jeugdz.

2012

Reshuffling

Seeka

8 Ramon Abrahams OW

2013

Ontslag ingediend

NDP

9 Ginmardo Kromosoeto RGB

2013

Ontslag ingediend

NDP

error: Kopiëren mag niet!