Minister Hok: ‘Kwestie hoger kader is blijven liggen’

Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) gaf gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) aan dat er tijdens de tweede ronde van de onderhandelingen tussen de onderhandelingscommissie van Suriname en Surgold NV er geen vordering is geboekt in de kwestie van het hoger kader. ‘Dit punt is blijven liggen tijdens de onderhandelingen’, zei Hok. Tijdens de eerdere behandeling van de ontwerpwet hadden onder andere de parlementariërs, Rabin Parmessar en Radjkoemar Randjietsingh, moeite met het weinige hoger kader uit Suriname dat in de top van het goudbedrijf zitting mogen nemen. Hok zegt dat uit ervaring met Iamgold is gebleken dat de hoger kader-kwestie ook een zorgpunt is. ‘Het streven van ons is om voldoende Surinaams kaliber in de top van de bedrijven te krijgen, zodat we een 100% Surinaams goudbedrijf in de toekomst kunnen draaien’, zegt hij. De kwestie van het hoger kader zal in de toekomst weer met Surgold besproken worden, haalde de minister aan.
Wat wel tijdens de onderhandelingen bereikt is, is het punt dat er in eerste instantie geen Surinaamse bedrijven mochten meedoen met de audits om kader te trainen. ‘Surinaams kader was uitgesloten om audits te verrichten. De certificering zou gedaan worden door internationale firma’s. We hebben dat gebracht op internationaal erkende beroepsorganisaties. Dus nu mogen Surinaamse beroepsorganisaties die internationaal aangesloten zijn, niet uitgesloten worden om mee te doen aan de audits’, gaf Hok aan.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!