‘U mag roken als u de hemel ziet’

De Tabakswet treedt per heden in werking. Gewestelijk politiecommandant van Nickerie hoofdinspecteur Stanley Benschop heeft een duidelijke boodschap voor de rokers. ‘U mag alleen roken als u de hemel ziet en in je eigen privéruimte. Op alle andere plaatsen is roken verboden’, geeft de toppolitiefunctionaris aan. Volgens Benschop heeft de politie intussen instructies gekregen van het Openbaar Ministerie (OM) hoe ze moet optreden. ‘We gaan conform de wet verbaliserend optreden tegen overtreders. Er zal een dossier opgemaakt en opgestuurd worden naar het OM. Het is een overtreding, dus je kunt de zaak ook buiten proces afhandelen met een boete’, zegt Benschop. De boete kan zijn vanaf SRD 150.
Benschop geeft aan dat indien een persoon toch nog rookt, bijvoorbeeld in een bar, de barhouder de politie kan inschakelen. Ook medebezoekers kunnen dat doen als ze last ondervinden hiervan. De politie zal in deze gevallen conform de wet optreden.
Benschop zegt dat de politie op dit moment ook optreedt tegen personen die alcohol nuttigen voor winkels en supermarkten. ‘De supermarkthouder moet hiertegen optreden in eerste instantie. Als ze dat niet doen, kan hun vergunning ingetrokken worden. We hebben al drie vergunningen ingevorderd van supermarkthouders waar er alcohol genuttigd werd’, zegt Benschop. Hij vraagt de gemeenschap om alert te zijn en de politie te melden als dit zich voordoet in hun buurt.
De Tabakswet treedt per vandaag in. Vrijwel op geen enkele openbare plaats mag er gerookt worden. Alleen op open parkeerplaatsen, op straat, in eigen huis, op privéterrein en bij openluchtactiviteiten mogen rokers hun sigaret opsteken en dat ook zonder de ander te hinderen. Verder mogen er geen reclames gemaakt worden van tabak en tabaksproducten. Winkeliers mogen geen losse sigaret verkopen en ook niet in kleine pakjes (minder dan 20 stuks).
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!