SVB houdt bilateraal gesprek met Fifa-bazen

1 SVB 1 1 SVB 2Een delegatie van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) nam eind mei deel aan het jaarlijks terugkerend congres van de Wereldvoetbalbond (Fifa) in Mauritius. Voorzitter John Krishnadath, ondervoorzitter Dayasankar Mathoera en commissaris Gebouwen en Terreinen, Bidjai Mankoe, maakten deel uit van de Surinaamse delegatie. Meteen na aankomst op 29 mei maakte voorzitter Krishnadath contact met het Fifa-secretariaat voor een bilaterale ontmoeting met Fifa-voorzitter Joseph Blatter. Eerder had hij via email-contact het verzoek hiertoe al gedaan. Het gesprek werd gearrangeerd voor 30 mei. Op 29 mei had de SVB-delegatie al een gesprek met de Fifa-Development Officiers Howard Mc Intosh, Jürg Nepher en Gregory Engelbrecht.
Bij het gesprek met Blatter zaten verder aan de andere topper, secretaris generaal Jerome Valcke. Ook Thierry Regenass, head of member associations en development officier Engelbrecht mochten aanschuiven. Blatter gaf tijdens het bilateraal gesprek allereerst aan dat hij al 2 keer in Suriname is geweest. Valcke haalde ook aan dat Krishnadath ook de secretaris generaal is van Cism Suriname. Tijdens het gesprek bleek dat de betrokkenheid van de SVB-voorzitter binnen het Cism gebeuren veel raakvlakken heeft met de Fifa. Onder andere haalde hij het Cism-Fifa-project ‘Open The Gates of the Baracks en bring in the Children’ naar Suriname, waarbij het leger kinderen tussen de 7 en 17 jaar bezig hielden met sport in de kazernes. Dit project is door Blatter zelf geinitieerd.
Blatter informeerde tijdens het gesprek ook naar het Clarence Seedorfstadion en hoe de samenwerking daarmee is. Krishnadath gaf aan dat hij in Cism-verband een internationaal 8-landentoernooi had georganiseerd in Suriname en het Seedorfstadion ook een van de speellokaties was. Ondervoorzitter Mathoera gaf ook aan dat de Para Junior League daar werd afgedraaid en het transportvraagstuk waarmee men zat. De Fifa-topman wilde ook weten hoe de samenwerking is met Seedorf en de Surinaamse voetbal internationals. Als antwoord aan Blatter werd gegeven dat de SVB samen met de assembleeleden die betrokken zijn met voetbal, zware lobby verricht om mogelijkheden te bekijken via wetgeving om internationals van Surinaamse komaf uit te laten komen voor Suriname. Er is reeds contacten gelegd met Surinaamse spelers in Nederland en Belgie.
Blatter wilde ook weten wat het nalatenschap is van het bestuur Giskus. Krishnadath antwoorde door te stellen dat het nalatenschap van het vorig bestuur tijdens een SVB-congres eind juni geevalueerd zal worden. Ook zal deze waarnodig bijgesteld worden en eventueel worden hergeformuleerd. Wat niet uitgevoerd is, zal afgerond worden. De Fifa-deskundigen zullen ook uitgenodigd worden voor dit congres.
De SVB-delegatie maakte van dit uniek kansje ook gebruik om te lobbyen naar middelen voor de bouw van een nieuw nationaal stadion. Krishnadath kaartte aan dat het Andre Kamperveenstadion verder in verval is geraakt en de SVB van plan is een nieuwe te bouwen. Hij vroeg Blatter of de Fifa geen blueprint heeft van een stadion die op middenlange termijn gebouwd kan worden, die 1×24 uur een verdiencapaciteit heeft en low cost is in bouw, onderhoud en energieverbruik. Verder moet het stadion 7500 tot 10.000 bezoekers kunnen herbergen. Thierry Regenass gaf aan dat de Fifa in kan komen met het veld en restauratie. Blatter haakte in en gaf aan secretaris generaal  Valcke te kennen ons hier in te ondersteunen. Krishnadath stelde voor het in een apart gesprek in Geneve met de Fifa  te zullen bespreken.
Blatter haalde tenslotte aan de goede relatie die de Fifa heeft met Suriname en Andre Kamperveen. Ook is hij van bewust hoe Jack Warner tot vicepresident van de Fifa is benoemd. Valcke maakte de opmerking dat het dus aan Suriname te danken is dat Warner deelgenoot van de Fifa-top is geweest. Krishnadath antwoorde met ‘helaas wel’. De SVB-voorzitter nodigde Blatter uit om het 4de Goalproject te openen. Dit project houdt in het ombouwen van de multifunctionele zaal van het Franklin Essedstadion tot een een kracht- en fitnesscentrum voor de SVB selecties.
 

error: Kopiëren mag niet!