Neqxtep Buildings volgende stap innovatief bouwen

Neqxtep Buildings volgende stap innovatief bouwenGisteren vond de feestelijke overdracht plaats van de nieuwe aangepaste woning, gebouwd conform de internationale richtlijnen voor personen met een fysieke beperking. De woning staat aan de Sir Winston Churchillweg te Boxel. K. Gopie-Datadien is een minder valide mevrouw, die zich voortbeweegt in een rolstoel en zij is de gelukkige die gisteren de sleutel van deze woning in ontvangst mocht nemen. De woning voldoet aan alle internationale richtlijnen, zoals aangepaste ramen, deuren, keuken, badkamer en vloer en is geschonken door Verkeersschool Charisma, gevestigd in ’s-Gravenhage, en Neqxtep Buildings NV, een nieuwe onderneming die als oogmerk heeft een innovatieve en goedkope manier van bouwen hier te lande te introduceren.
De directeur van Neqxtep Buildings is Nizaad Bissumbhar, die gestimuleerd door de positieve macro-economische vooruitzichten de overstap heeft gemaakt naar Suriname. Traditioneel wordt er in ons land gebouwd met stenen; de internationale trend op dit moment op het gebied van huizenbouw in vergelijkbare klimatologische omstandigheden is dat er gebouwd wordt met staal. Er is een volledige vrijheid van design; elk huis is maatwerk en de snelheid waarmee er gebouwd wordt, is prijzenswaardig.
Bissumbhar zegt dat de kosten direct gerelateerd zijn aan de grootte van het huis. Standaard worden de huizen opgeleverd met volledige uitrusting, dus sleutelklaar. Dat houdt in volledig betegeld, volledig sanitair en volledige keuken. ‘Eigenlijk hoef je alleen maar je tandenborstel en koffer mee te nemen en in dat licht is US$ 440 per vierkante meter een hele scherpe prijs.’ Bissumbhar is de mening toegedaan dat traditioneel bouwen veel geld kost, omdat er hoge arbeidskosten aan verbonden zijn. Daar heeft hij een verklaring voor. ‘De arbeidskosten in Suriname zijn ontzettend hoog, omdat er een vrij laag normbesef is van afwerking en dat heeft te maken met het feit dat er veelal gewerkt wordt met ongeschoolde vaklui. Van de totale bouwkosten gaan meer dan vijftig procent naar factor arbeid, vandaar dat de huizenprijzen zo hoog zijn.’ Neqxtep Buildings bouwt met staal, waardoor er minder druk is op de factor arbeid. Ze is gevestigd te Leiding 9a in het district Wanica.

error: Kopiëren mag niet!