Wijdenbosch vindt communicatie CBvS via media onbehoorlijk

NPS-parlementariër Ruth Wijdenbosch vindt de communicatie van de Centrale Bank van Suriname via de media onbehoorlijk. Nadat de oppositie in DNA aan de regering vroeg uit te leggen waarom de monetaire reserves en de goudvoorraden van de Staat zijn afgenomen, heeft de moederbank een verklaring doen uitgaan via de media over deze afname. ‘Ik vind dit onbehoorlijk. Wij hebben vragen gesteld in DNA en we verwachten van de regering dat ze antwoord geeft in DNA. Bovendien zit de minister van financiën ook hier in het parlement en geeft nooit antwoorden. Het lijkt een trend te zijn geworden om geen antwoorden te geven’, aldus Wijdenbosch in een interview met Dagblad Suriname. Ze zegt dat in 2006 onder de regering Venetiaan-Sardjoe er ruim USD 237 miljoen aan monetaire reserves was. In 2010, na vier jaren dus, was deze reserve gegroeid tot USD 700 miljoen. ‘Dat betekent dat het in vier jaren was gegroeid met USD 450 miljoen’, aldus Wijdenbosch.
De parlementariër zegt dat de huidige regering in 2012 een monetaire reserve had van ruim USD 1 miljard, echter is dit in vier maanden tijd gedaald tot USD 880 miljoen. ‘Van 2010 tot 2013 heeft deze regering nog geen USD 200 miljoen toegevoegd, terwijl het Nieuw Front zorgde voor een groei van ruim USD 450 miljoen in de tijd dat er niet eens valuta naar binnen kwam. Deze regering heeft juist veel verdiend in de periode 2010-2013. Er zijn veel inkomsten binnengekomen via de goudsector, Staatsolie en andere maatregelen van de regering en toch hebben ze niet meer dan USD 200 miljoen toegevoegd’, aldus Wijdenbosch.
Wijdenbosch zegt dat president Desire Bouterse heeft verklaard dat de Centrale Bank interventie heeft gepleegd. ‘Interventie vanuit de Centrale Bank, dusvaluta geven voor normale transacties wordt door de banken gedaan. Als de Centrale Bank interventie pleegt, is er wat aan de hand en het hoeft geen rampsituatie te zijn, maar je moet verklaren wat er aan de hand is’, aldus Wijdenbosch. Ze zegt dat de oppositie op de hoogte is van het begrotingstekort van de regering. Volgens haar heeft de CBvS toegegeven dat er een begrotingstekort is en zou de CBvS hierover zorgen maken. Ten aanzien van de goudvoorraden zegt Wijdenbosch dat in 2006 er ruim 34000 troy ounce was en in 2010 ongeveer 63000 troy ounce. Ze zegt dat onder deze regering in maart 2013 een voorraad was van 76000 troy ounce. 10.000 troy ounce is volgens Wijdenbosch verdwenen.
‘Wat is er met het geld gebeurd? Dat zijn allemaal vragen en hierop willen wij antwoorden hebben. Wij willen weten wat er is gebeurd met het geld.’ Wijdenbosch zegt dat onder de Nieuw Front-regering zowel de oppositie als de coalitie erop toezag dat de monetaire reserve niet daalde. ‘We hebben dit eerder meegemaakt dat de goudreserves plotseling waren verdwenen en de monetaire reserve op 0 stond. Toen nam in 2000 Front over en we zijn steeds alert geweest. We hebben dit alles steeds in de gaten gehouden samen met de autoriteiten en de minister van financiën. Ook de oppositie heeft dit gedaan toen. Als dit wat vandaag nu gebeurt, toen was gebeurd was de DNA-voorzitter zeker tien meter de lucht in gesprongen, gevolgd door Panka en Misiekaba, die nog hoger zou springen. We maken ons onsterfelijk belachelijk. Het parlement heeft legitieme vragen gesteld en we krijgen maar geen antwoord’, besluit Wijdenbosch. Ze zegt dat er wordt gesold met de financiën van de staat.
SeshmaBissesar         
 

error: Kopiëren mag niet!