St. Vincentius Ziekenhuis schaart zich achter Tabakswet

SVZ schaart zich achter tabakswetOp de Wereld Anti-tabakdag op vrijdag 31 mei heeft het St. Vincentius Ziekenhuis zich uitdrukkelijk geschaard achter de nieuwe Tabakswet van Suriname. Deze wet treedt op 7 juni in werking. Een goede gelegenheid dus voor het St. Vincentius Ziekenhuis om te benadrukken dat het ziekenhuis een rookvrije instelling is. Hoewel er al jaren een rookverbod gold in het ziekenhuis stonden er geen wettelijke sancties op indien toch werd gerookt. Met de Tabakswet achter de hand ligt dat anders.
Bij de onthulling van het eerste antirookbord bij de ingang van het ziekenhuis aan de Prins Hendrikstraat, waarbij verwezen wordt naar de Tabakswet (SB 2013 no.39) verklaarde algemeen directeur Manodj Hindori dat er nauwlettend op zal worden toegezien dat er niet gerookt wordt in zowel de gebouwen als op het terrein van het ziekenhuis.
Met name de gezondheidsinstellingen moeten het goede voorbeeld geven door serieus om te gaan met de verplichting om het roken in publieke ruimten te verbannen. Het is overduidelijk aangetoond dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Vooral het ongewenst meeroken van sigarettenrook van anderen is voor de vele niet-rokende burgers een doorn in het oog. ‘Als wij het roken aan banden kunnen leggen, zal dat op den duur leiden tot een gezondere bevolking. Ook zullen er voor het land grote besparingen uit voortvloeien op de dure kosten van de behandeling van aandoeningen die worden veroorzaakt door het roken’, aldus de algemeen directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis.
Het St. Vincentius Ziekenhuis zal er niet alleen op toezien dat er niet gerookt wordt in het ziekenhuis, maar er zal ook een begeleidingstraject worden uitgezet voor werknemers van het ziekenhuis die van het roken willen afkomen. Want uiteindelijk zullen de mensen zelf moeten beseffen dat roken niet goed is voor hun eigen gezondheid en van die van anderen. Het ziekenhuis heeft ook voorlichtingsbrochures over haar anti-rookbeleid vervaardigd, die zullen worden meegeven aan patiënten, bezoekers en personeel.

error: Kopiëren mag niet!