Collectief Surinaams bedrijfsleven: ‘Laten wij niet de symptomen bestrijden, maar de ziekten’

Collectief Surinaams bedrijfslevenHet collectief Surinaams bedrijfsleven (VSB, Asfa, SBF, KKF, AAV en Akmos) willen in overleg met het ministerie van Financiën oplossingen vinden voor de douanehervormingen en het fonds voor stimuleren van kleine en middelgrote ondernemingen (KMO-fonds). Dit gaf het collectief gistermiddag op een persconferentie te kennen. Volgens de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven is dit ook gisteren kenbaar gemaakt aan Financiënminister Adelien Wijnerman tijdens hun ontmoeting met haar. Het bedrijfsleven is absoluut niet tegen hervormingen bij de douane en het fonds om ondernemerschap te stimuleren. Het gaat erom dat de organisaties niet gekend zijn in dit proces. ‘In Suriname is het een traditie dat de publieke sector te weinig in gesprek treedt met de private sector’, zegt het collectief. ‘We willen voorkomen dat er onrust ontstaat in de gemeenschap.’
Het bedrijfsleven wil meer weten over de inspectie van goederen die voor verscheping naar Suriname gedaan zal worden door de buitenlandse organisatie, SGS SA. De president heeft een resolutie ondertekend, waarin een overeenkomst voor zeventien maanden is aangegaan. Het proces start op 17 juni 2013. Het collectief heeft het verzoek gericht aan de Financiënminister om deze datum te verschuiven, daar tal van zaken voor hun nog onduidelijk zijn. Zo vraagt ze zich af wie de extra kosten zullen betalen. Ook vragen de bedrijvenvertegenwoordigers of met het nieuw systeem hun bedrijfsgeheimen wel worden beschermd. Volgens het collectief moet er een systeem zijn, zodat bedrijfsfacturen niet onder ogen van onbekenden komen. Een ander zorgpunt is dat SGS SA niet een ieder zal controleren. ‘Wie dan wel en wie niet?’, vragen zij zich af. ‘Laten wij niet de symptomen bestrijden, maar de ziekten’, zegt het collectief.
De voorwaarden voor het KMO-fonds zijn veel te zwaar voor kleine en middelgrote ondernemingen. Er zijn gisteren opnieuw vragen gesteld. De bewindsvrouwe heeft deze meegenomen en zal in een vervolggesprek antwoord hierop geven. De organisaties zijn blij met het onderhoud en zeggen dat in goed overleg afspraken gemaakt zullen worden.
Widjai Ganesh
 
 

error: Kopiëren mag niet!