Samson: ‘Grote monetaire financiering op komst’

De econoom en jurist Guillermo Samson gelooft er heilig in dat de regering Bouterse/Ameerali beetjes bij beetjes aan monetaire financiering doet. ‘Het zal niet lang duren voor ze over zullen stappen tot een full monetaire financiering. In juli heeft de regering grote uitgaven op komst, zoals de ziektekostenregeling voor AOV’ers en kinderen tot 16 jaar en de uitbetaling van vakantiegeld aan ambtenaren. Deze zaken zullen via de Centrale Bank van Suriname monetair gefinancierd worden’, denkt Samson. Hij staaft zijn mening door te stellen dat de inkomsten ook zullen verminderen mede door de dalende goudprijs.
De monetaire reserves bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) bedragen per 17 mei 2013 US$ 863 miljoen. Dat is een daling ten opzichte van eind 2012. Toen waren de reserves gestegen tot een piek van ruim US$ 1 miljard. Daar er officieel nog niet is aangegeven waarvoor de ruim US$ 140 miljoen is gebruikt, wordt er flink gespeculeerd. Zo hoor je geluiden van interventies op de valutamarkt, maar ook dat het geld gebruikt is door de regering om haar tekort aan liquide middelen op te vangen. Samson geeft aan dat hij al lang geleden aanhaalde in zijn radioprogramma dat de reserves afnemen. ‘Nu blijkt dat te kloppen. Op lange termijn heb ik altijd gelijk over mijn beweringen’, zegt de econoom.

error: Kopiëren mag niet!