Jigoro Kano wint teamkampioenschappen judofederatie

De Surinaamse Judo Federatie (SJF) heeft gisteren zondag 26 mei de nationale teamkampioenschappen afgewerkt op het Indra Maju sportcomplex. De laatste keer dat er in teamverband werd gestreden was in 2008. Een team werd gevormd door maximaal 5 vechters van verschillende gewichtsklassen. De winnaar was het team met het meeste aantal gewonnen wedstrijden. Indien het aantal gewonnen wedstrijden gelijk was, moest de totale puntenscore de uitslag geven. Indien dit ook gelijk was moest er een beslissingswedstrijd gevochten worden.
Aanvankelijk werd er conform de internationale regels voor teamwedstrijden gevochten. Dit hield in dat wanneer er 3 vechters van één team hun wedstrijden hadden gewonnen, de resterende 2 partijen niet afgedraaid hoefden te worden omdat dat team dan automatisch de winnaar was van die ronde (3 uit 5 gewonnen). Maar op verzoek van de coaches werd er afgeweken van deze regel en konden alle teamleden toch nog aan de bak komen. De deelnemende scholen waren: Judo club Jigoro Kano, Stichting Tatami en Jigo Tai. Er waren ook teams die maar 3 vechters hadden en uitkwamen tegen een ander team dat wel 5 vechters had. Dan moesten de 3 vechters ervoor zorgen dat zij alle wedstrijden wonnen zodat zij ook de winnaar van de ronde konden zijn.
De teamwedstrijden hebben vandaag de sportiviteit van sommige judokas en coaches danig op de proef gesteld. De spanning was hoog omdat niemand wilde verliezen. De coaches zaten allen op de punt van hun stoel voor de begeleiding en motivering van hun pupillen. Uiteindelijk werd judoclub Jigoro Kano de grote en dominante winnaar met 7 prijzen waarvan 4 goud en 3 zilver. Stichting Tatami moest genoegen nemen met een 2de plaats met 5 prijzen waarvan 3 goud en 2 zilver. De 3de plaats ging naar Jigo Tai met 2 zilver.
De eerstvolgende wedstrijden zijn op 9 juni wanneer het Tachi Waza toernooi wordt gehouden.