“Slechte financiële cultuur regering Bouterse”

Slecht financieel cultuur voor regering BouterseParlementariër en SPA-voorzitter Guno Castelen kan het niet begrijpen dat de overheid te kampen heeft met liquiditeitsproblemen. President Desi Bouterse en zijn regeerteam hebben volgens de Nieuw Front-leider in de periode 2010-2012 een behoorlijke toename van inkomsten gehad door de stijging van olie-, goudprijzen en verruiming van de staatschuld met 28%. “De regering Bouterse heeft een slechte financiële cultuur. Wij constateren daarom een lek van geld uit die economie door mismanagement”, zei Castelen gisteren op een persconferentie van het Nieuw Front.
Zoals de NF-leider het aangeeft, heeft de huidige regering ook extra inkomsten door onderbesteding van de dienstbegrotingen, een hoge monetaire reserve en verhoging van onder meer de government take op diesel. “Toch worden aannemers niet betaald, kunnen bestaande projecten niet worden afgerond en blijkt dat de monetaire reserve van ruim 1 miljard is gedaald naar 861 miljoen en de goudreserves met 10% zijn afgenomen.” Castelen zegt dat het geen ramp is dat monetaire reserves worden gebruikt, echter is het wel zorgwekkend als de regering geen gedegen financieel-economisch beleid heeft, want “dan ga je reserves blijven gebruiken totdat je niets meer hebt”.
Parlementariër tevens DA91-voorzitter Winston Jessurun vindt dat corruptie hoogtij viert tijdens deze regeerperiode. Het is internationaal bewezen dat corruptie de groeipotentie van een land met ongeveer 3% terugbrengt. “Wij hebben te kampen met veel onderhandse gunningen en het is zo dat wie de meeste tjuku betaalt, de uitvoering van projecten gegund krijgt. Wij hebben niet eens een deugdelijk anticorruptie-instituut dat in bijvoorbeeld Hong Kong en Singapore zijn nut heeft bewezen”, aldus Jessurun.
NF-leider Castelen vindt het hoog tijd worden dat alle maatschappelijke groepen van Suriname stelling nemen tegen het ondeugdelijk financieel beleid van de huidige coalitie. “Wij verdienen en eisen een beter bestuur van ons land.”

error: Kopiëren mag niet!