Unasur viert eerste lustrum

Suriname heeft felicitaties gestuurd naar de overige lidlanden van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur). Het was gisteren precies vijf jaar geleden dat tijdens de vergadering van staatshoofden en regeringsleiders in Brasilia, Brazilië, de ondertekening van het constitutioneel Verdrag van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties plaatsvond. De twaalf landen die ondertekenden, gaven hiermee aan dat zij gezamenlijk zouden optrekken op diverse gebieden.
De landen werken behalve op het gebied van defensie, onderwijs, wetenschap, technologie en innovatie, gezondheid, cultuur, energie, sociale ontwikkeling, economie en financiën, ook samen op het gebied van rampenbestrijding. Op 27 mei wordt er in Caracas een conferentie gehouden over natuurlijke hulpbronnen en integrale ontwikkeling. De conferentie zal zich richten op de waarborging van de soevereiniteit voor het efficiënt beheren en gebruiken van natuurrijkdommen in de regio, waarbij het evenwicht tussen mens en natuur centraal staat.
Vanaf 30 augustus 2013 zal Suriname het (pro-tempore) voorzitterschap overnemen van Peru. Het land zal een jaar lang medeverantwoordelijk zijn voor het bepalen van de richting van de samenwerking en integratie binnen dit Zuid-Amerikaans blok. President Desi Bouterse presenteerde tijdens de 16de Caricom staatshoofdenvergadering in St. Lucia al met succes het voorstel voor het betrekken van de Unasur-lidlanden bij de organisatie van Carifesta XI, zodat tijdens dit cultureel evenement via kunst en cultuur de regionale integratie verder bevorderd wordt.
Suriname memoreert in de felicitatie ook de bijdrage van de overleden president van de Bolivariaanse Republiek Venezuela, Hugo Chavez. Chavez heeft zich beijverd voor het vergroten van de onderlinge solidariteit en eenheid tussen de verschillende naties, zegt het kabinet van de president.

error: Kopiëren mag niet!