Patamaccaweg weer open

Dorpsbewoners van Oviaolo in het Patamacca-gebied kunnen eindelijk weer zich over de weg verplaatsen. De staatsbus heeft gisteren weer normaal gereden. De Patamaccaweg was voor enkele dagen onbegaanbaar voor personenwagens en fietsen alsook de staatsbus, nadat delen van de weg waren overstroomd. Dit ter hoogte van de bruggen over de Patamacca- en de Ingitutukreek. Het water was tot op borsthoogte, maar is weer gezakt zeggen ooggetuigen. Ook een laag gelegen deel van de zijweg dat leidt naar het dorp Oviaolo was ondergelopen.
De diepe Cotticarivier ontstaat uit de samenvloeiing van de Patamaccakreek en de Boven-Cottica. Mede vanwege de harde stroom in de Patamaccakreek vanuit het bergachtige gebied, heeft de Boven-Cottica een zekere mate van stremming ondervonden bij zijn monding. Het gevolg is dat het uit zijn oevers is getreden, waardoor het dorp Dantapu voor het eerst is ondergelopen. Sommige kenners van het Patamacca-gebied zeggen dat de overheid de toestand van een bestaand uitgestrekt meer in het Patamacca-gebied nader moet bekijken.
De kapitein van Akalekondre, Herman Poeloedja, is druk bezig met de dorpelingen in het Ronny Brunswijkstadion om van gedachten te wisselen over een mogelijke verhuizing van het dorp naar hoger een gelegen gebied. “We discussiëren nog en maken later een juiste keuze. Als kapitein moet ik gevolg geven aan de wens van de meerderheid”, zegt Poeloedja aan DBS. Hij zal ook in samenspraak met de districtscommissaris een wijs besluit moeten nemen. Ook de waarde van het geleden verlies aan goederen moet worden vastgesteld. Kleine ondernemer Antonio Poeloedja heeft geld en tijd geïnvesteerd om een modern huis op te zetten en het erf extra te verhogen. “Ik kan niet geloven dat het water zo hoog is gestegen. Alle papieren van het kostenplaatje van mijn huis zijn verloren gegaan, maar de waarde ligt zeker boven de 50 duizend euro. Mijn pick-up staat nog in water in het dorp”, vertelt de ondernemer. Een aantal wagens van andere dorpsbewoners is in een mum van tijd onder water beland.
De hulp aan de evacués komt langzaam maar zeker op gang. “Ik ben niet ontevreden met de bijstand die wij krijgen en heb de mensen opgeroepen om geduld te betrachten. Ik merk hun medewerking”, zegt kapitein Poeloedja. Het NCCR heeft de vorige week dekens en andere goederen verstrekt.

error: Kopiëren mag niet!