‘Minister toont welke manieren we in Suriname hebben’

De Stichting Auteursrechten Suriname, Sasur, mag niet meer optreden als auteursrechtenbureau. Minister Edward Belfort van Justitie & Politie heeft de beschikking die Justitie & Politie in 2010 verleende, per onmiddellijk ingetrokken. Sasur-voorzitter Prim Ramlal zegt verrast te zijn met de handeling van de minister. Volgens de voorzitter had minister Belfort in een eerder stadium aangegeven dat ‘wij Surinamers zijn en dat wij deze kwestie op een Surinaamse manier moesten oplossen’. ‘Met deze plotselinge intrekking heeft de minister getoond welke manieren we in Suriname hebben.’ Ramlal wilde niet aangeven wat Sasur nu zal doen. ‘We zijn in beraad met onze adviseurs.’
De Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven in Suriname had een ultimatum aangekondigd. Belfort zou een week de tijd krijgen om op te treden tegen Sasur. Het ultimatum zou per brief kenbaar worden gemaakt. Het duurde de mediabazen veel te lang. Belfort wilde kennelijk een stapje voor zijn en trok de beschikking in. In zijn besluit wordt aangegeven dat ingegrepen wordt, omdat ‘de veiligheid in de samenleving in gevaar wordt gebracht’.
De beschikking uitgevaardigd door toenmalig minister Chandrikapersad Santokhi, machtigt Sasur om muziekroyalty’s te innen. Belforts voorganger, Martin Misiedjan, had de beschikking al ingetrokken. Sasur vocht het besluit toen bij de rechter aan en met succes.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!