Alle plantages rechteroever Commewijne dreigen te verzuipen

Alle plantages rechteroever Commewijne dreigen te verzuipenNiet alleen de plantage Frederiksdorp dreigt aan de rivier overgeleverd te worden, zoals eerder door districtscommissaris Ingrid Karta-Bink in een interview duidelijk werd gemaakt; alle plantages aan de rechteroever van Commewijne dreigen nu te verzuipen. Als er niet zo gauw als mogelijk een dijk wordt aangelegd aan de oever van de plantages Frederiksdorp, Johanna Margaretha en Kroonenburg, zal er binnenkort geen plantages meer zijn. Door erosie dreigt de dam die de plantages beschermt, het op te geven tegen de rivier. De parwabomen bieden geen soelaas meer, daar ze langzaam maar zeker doodgaan.
Dagblad Suriname bracht een bezoek aan de plantages waar plantage-eigenaar Marcel Hagemeijer zelf met een korjaalboot de redactie aantoonde hoe de oever langzaam, maar zeker het gevecht tegen de natuur verliest. Hier en daar is er alvast getracht om met puin en ander materiaal zoals banden, een geïmproviseerde dijk te maken, echter helpt dit niet. Er moet op korte termijn een professionele dijk komen. Hagemeijer zegt dat er alles  aangedaan zal worden om een dijk te bouwen. ‘De rivier neemt en geeft. Wat er ook bijkomt zijn de grote duwboten van Suralco die zorgen voor waterverplaatsingen waardoor alles sneller erodeert’, zegt Hagemijer. Hij zegt dat er wel oplossingen mogelijk zijn. Een is alvast een dijk te bouwen voor het gehele gebied met steen uit het binnenland of met afvalstenen van betonfabrieken. ‘Als particulier is het niet te halen om een bedrag van Euro 1,1 miljoen op te brengen voor Frederiksdorp alleen. Het gaat ook om Margaretha en Kroonenburg. Er gaat een communicatieweg door alle delen heen en als de dijk het begeeft, gaat alles verloren. Ook de economische activiteiten zullen allemaal verloren gaan’, zegt Hagemijer. Eerder heeft de familie Hagemijer een offerte ingediend voor een dijk bij Frederiksdorp en de kosten hiervoor zijn geraamd op Euro 1,1 miljoen. De offerte komt van MNO Vervat. Echter moet de dijk worden gebouwd voor alle drie plantages en dit zal meer kosten.
VHP-parlementariër Sheilendra Girjasing bracht een bezoek aan het gebied en zal als DNA-lid zijn invloed aanwenden om de mensen in dit gebied te helpen.‘Wij hopen dat Girjasing zijn uiterste best zal doen om dit alles tot een goed einde te brengen. Wij blijven natuurlijk niet zitten. We gaan ook lobbywerk verrichten’, aldus Hagemijer. De plantages aan de rechteroever hebben een grote historische waarde voor Suriname. Dagelijks trekken enkele honderden toeristen naar dit gebied om te genieten van de historie. Gevreesd wordt voor het ergste.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!