Parlamericas legt positie vrouwen in de politiek bloot

De voorzitter van het parlement, Jennifer Simons, heeft gisteren als waarnemend voorzitter van de groep van vrouwelijke parlementariërs in de Amerika’s, de jaarlijkse Parlamericas-vergadering geopend in de ballroom van Torarica. Het thema is ‘Vrouwen in leiderschapsposities: Hun weg, hun werk en de lessen die daaruit te leren zijn’. Voor de vijfde keer komen parlementen bijeen van landen die bij de OAS zijn aangesloten. Binnen deze groep zijn het de vrouwelijke parlementariërs die deze vergadering organiseren. Tijdens deze twee dagen worden ervaringen uitgewisseld, relevante en actuele onderwerpen besproken en de impact van bepaalde issues onder de loep genomen.
Volgens Simons zijn er te weinig vrouwen vertegenwoordigd in de besluitvormende organen van de regering. De ondergeschikte positie van vrouwen in Suriname is nog steeds merkbaar. De landen die vooruitgang hebben geboekt op dit stuk hebben allemaal het zogenaamde quotum, zegt de voorzitter. Dit quotum behelst de wet die bepaalt hoeveel vrouwen in de politiek vertegenwoordigd moeten zijn. Suriname heeft dit niet. De politieke partijen werken hier te weinig van stelt zij.
Simons uitte de behoefte naar meer vrouwen in de politiek, omdat zij het ontbrekende vrouwelijke element zijn in de besluitvorming. Vóór de verkiezing van 2010 was de participatie van vrouwen in de regering nog 25%. Na de verkiezing is dit percentage gekelderd naar 11. ‘Hiermee ben ik met de neus op de feiten gedrukt’, zegt Simons. Daarom maakt zij zich al sinds haar aantreden als DNA-voorzitter sterk voor positieverbetering van de vrouw en meer vrouwen in de politiek. ‘Een percentage van 30% is acceptabel’, vindt Simons. ‘Democratie zal niet werken als vrouwen niet in de besluitvorming deelnemen’, zegt de DNA-voorzitter. ‘Het streven is om te gaan naar de 30%.’
 

error: Kopiëren mag niet!