Importeurs niet voorbereid op hervormingen douane

Importeurs zijn niet tijdig op de hoogte gesteld van de veranderingen die momenteel worden doorgevoerd bij de douane. Die menen nu de dupe te zijn geworden vanwege hun onbekendheid met de nieuwe regels bij de douane. Aangevoerde goederen liggen wekenlang op de haven. Dhiradj Soekhai, ondervoorzitter en woordvoerder van de Verenging van Auto-importeurs, zegt dat de overheid debet is aan deze chaotische situatie op de haven. ‘Wij hebben geen enkel probleem met de douane, integendeel. Er is een goed contact tussen de vereniging en de douane. De vereniging schuift de schuld volledig in de schoenen van de overheid.’ Er was jaren een gedoogbeleid gevoerd bij de haven, waardoor importeurs in het belang van de handel en de consument hun goederen snel van de haven konden krijgen. Er is nieuw beleid  doorgevoerd met toepassing van de WTO-wet Tarief en Invoerrechten, het elektronische Asycouda- en Preshipment SGS-systeem waarbij er andere eisen worden gesteld voor de afhandeling.
De vernieuwing wordt als eerst toegepast  bij de auto-importbranche. De importeurs zijn nu onder andere gehouden originele documenten te overleggen. Dit, om het verschijnsel onderfacturering tegen te gaan, zegt Anand Ramdjielal, voorzitter van het interim managementteam bij de douane die de hervormingen in goede banen moet leiden. Op de originele factuur staat de werkelijke waarde van de in het buitenland aangekochte  goederen.  “Wie moeite heeft het document te overleggen, gaat natuurlijk geconfronteerd worden met problemen bij de afhandeling. Degenen die de inkoopfactuur aantonen aan de douane, handelen hun zaken snel af en is er geen sprake van het  blijven liggen van goederen op de haven en oplopende opslagkosten”, zegt Ramdjielal.
Soekhai zegt dat de importeurs in tegenstelling tot wat men denkt, ‘geen moeite hebben met het nieuwe systeem’. Het zal echter wel consequenties hebben voor de branche die geconfronteerd zal worden met kostenverhoging. Dit zal weer vervelende gevolgen hebben voor de consument. Soekhai zegt dat de vereniging een aantal voorstellen heeft gedropt bij de overheid om te voorkomen dat de consument de negatieve gevolgen van deze veranderingen zal bemerken in zijn portemonnee. ‘We hebben bijvoorbeeld een voorstel om invoerrechten te verlagen van auto’s  die zuinig rijden. Dat levert de consument ook een brandstofvoordeel op.’ Soekhai zegt dat de vereniging al gestart is met het overleg met de overheid en dat partrijen on speaking terms zijn. De trekker van het interim management zegt dat de hervorming niet van de ene op de andere dag is doorgevoerd. Het is gedegen voorbereid en alle stakeholders zijn hierover in kennis gesteld.

error: Kopiëren mag niet!