Coördinator RGD Regio-West: ‘Ik weet niet welke rol RGD moest vervullen in deze zaak’

De Regionale Gezondheidsdienst (RGD) treft geen blaam in de dood van de 30-jarige patiënt Arny Rampersad in Nickerie. Dit zegt coördinator RGD Regio-West de arts Premdew Lachman. Rampersad kwam zaterdagavond te overlijden op zoek naar medische hulp bij verschillende artsen en klinieken. De familie is woest op de RGD dat er niemand aanwezig was op de poli te Wageningen. Lachman zegt dat de zaak niet zo is zoals de familie en anderen het overbrengen.
Volgens Lachman had Rampersad 2 tot 3 weken terug al klachten van pijn op de borst. ‘Zijn huisarts, de particuliere arts Romulo, had hem doorverwezen naar een cardioloog, maar hij is niet geweest. Op de bewuste zaterdag kreeg hij weer pijnen en hij is geweest naar de RGD-poli te Wageningen. De RGD had geen wachtdienstregeling voor Wageningen op die dag. De zuster verwees hem naar de wachtdokter te Paradise. Had ze gevraagd wie de huisarts van Rampersad is, dan was hij direct verwezen naar hem. Met een vriend ging Rampersad hierna naar zijn huisarts Romulo op Wageningen. ‘Deze constateerde een te hoge bloeddruk bij hem en verwees Rampersad naar de eerste hulp van het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN)’, vertelt Lachman.
De heren gingen niet meteen richting Nieuw Nickerie. Ze reden eerst naar huis om kleren op te halen. Onderweg naar het LMSZN kreeg de patiënt weer hevige pijnen dus weken ze uit naar de dichtbij zijnde arts. Deze was Premdew Lachman. ‘Ik was niet thuis en mijn vrouw heeft dat kenbaar gemaakt aan hen.’ De patiënt en vriend gingen verder, maar de pijnen werden heftiger. Ze stopten weer bij een andere arts, maar die bleek ook niet thuis te zijn. Op weg naar de LMSZN gaf Rampersad de geest. ‘Mensen beschuldigen me dat ik thuis was en de patiënt niet heb behandeld. Dit is niet waar. Als ik thuis was, zou ik hem 100% helpen, al was hij niet mijn patiënt. Dat mijn zoon niet meteen antwoord kon geven of ik thuis was en mijn vrouw eerst riep, komt doordat deze de afspraken zijn als er patiënten thuiskomen. Kinderen mogen niet bepalen thuis bij mij, maar moeten hun moeder of vader’ consulteren, zegt Lachman.
Volgens Lachman is er een onduidelijkheid bij de samenleving over de RGD- en SZF-wachtdienstregelingen. ‘Sommige artsen hebben op een bepaalde dag wacht voor RGD en soms wacht voor SZF. Als ze beiden hebben, behandelen ze beide groepen. Het probleem voor Wageningen is dat geen enkele arts hier permanent wil werken’, zegt hij. Volgens Lachman beschikt Wageningen 1 maal 24 uur over een ambulance. ‘Waarom is deze niet ingezet om de patiënt te vervoeren.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!