Iamgold Rosebel Goldmines ontslaat 15 contractarbeiders

Multinational Iamgold Rosebel Goldmines heeft vijftien van haar contractarbeiders op staande voet ontslagen. Deze contracten hebben reeds een jaar gewerkt voor dit bedrijf, waarna een vaste dienstbetrekking zou worden aangeboden aan deze groep, echter ging dit niet door. Veertien van de arbeiders zijn inmiddels door middel van een deurwaardersexploot, waarvoor ze de kosten zelf moeten betalen, op de hoogte gesteld dat ze zijn ontslagen. Gisterochtend hebben de veertien arbeiders bij DNA de hulp geroepen van BEP-parlementariër Ronny Asabina. Ook de NDP-parlementariër Rabin Parmessar stond de groep te woord. De DNA-leden waren meer dan een uur aan het vergaderen met de groep en besloten is om de structuren van de overheid in te zetten om met de multinationals te praten. In een interview zegt Asabina dat hem sedert vrijdag per telefoon is meegedeeld over het ontslag van de contractarbeiders. ‘Het gaat om mensen die een arbeidsovereenkomst hebben getekend en die binnenkort zal verstrijken. Hun is gezegd dat hun contract niet zal worden verlengd. De groep is tevens ook de laatste lichting van de multinational. Ik vind dit erg, omdat het hierbij gaat om gezinshoofden die hypotheken en leningen hebben lopen en nu met hun handen in het haar zitten’, aldus Asabina.
Op de vraag hoe de arbeiders aan een lening komen zonder in vaste dienst te zijn, zegt Asabina dat bij aantreden bij Rosebel de arbeiders eerst een contract hebben gehad van zes maanden, waarna ze na vervaldatum wederom een contract van zes maanden kregen. Hierna zouden ze in vaste dienst treden, zo was hun de belofte gedaan. ‘Ik kan me helemaal plaatsen in de beleveniswereld van deze mensen. Hun leningen moeten verder worden betaald. Het leven moet doorgaan.’ Hij zegt dat de arbeiders een wanhopige poging hebben gedaan om hulp bij het parlement te zoeken.
Asabina zegt het vreemd te vinden dat een gecertificeerd bedrijf als Iamgold Rosebel Goldmines overgegaan is tot zo een actie. ‘Wat ik begrijp is dat de mensen plaats moeten maken voor derden. Ik heb begrepen dat Rosebel in zee zal gaan met een contractor die moet zorg dragen voor de veiligheid van het bedrijf.’  Asabina zegt dat enkele van de arbeiders die ontslagen zijn, komen uit de militaire dienst en van KPS. ‘En nu zitten ze met de gebakken peren.’ De BEP-parlementariër heeft reeds bij de behandeling van beide goudovereenkomsten steeds gehamerd op de rechten van de arbeiders van de multinationals. Hij zegt dat het parlement daarom goede en duidelijke afspraken dient te maken met de multinationals. Asabina zegt dat de regering, aangezien ze een dienende rol heeft naar de samenleving toe, ervoor moet zorgen dat de arbeiders weer in dienst worden genomen. ‘Als er teveel arbeiders op een afdeling zijn, zet je ze dan maar op een andere afdeling’, aldus de parlementariër. De redactie trachtte een reactie te krijgen van de publiciteitsdienst van Iamgold Rosebel Goldmines, echter werd er niet opgenomen.
 
 

error: Kopiëren mag niet!