Diaspora Show 2013 Pertjajah Luhur groot succes

Met de komst van de Javaanse contractarbeiders op 9 augustus 1890 om tegen hongerlonen op de plantages arbeid te verrichten hebben, ze onder andere ook de taal, dans, zang, muziek, adat traditie, kleding en eetgewoonten enz… meegebracht in hun culturele bagage. De traditionele gamelan muziek is in de afgelopen jaren in sociaal en cultureel perspectief uitgegroeid tot een moderne lichte muziekvorm met soms westerse en Caribische invloeden, bekend geworden onder de naam Surja Pop. Deze muziekstijl geeft een duidelijk geografisch onderscheid ten opzichte van de geïmporteerde (Pop Jawa) uit het verre Java. De geïmporteerde Pop Jawa muziek uit Java heeft positief gewerkt in de ontwikkeling van het Javaans levenslied.
Muziek brengt mensen dichter tot elkaar
In navolging van de jaren zeventig weet de onvermoeibare politieke leider Paul Salam Somohardjo, die over enkele dagen 70 jaar op de wereld mag vertoeven (2-5-1943) het publiek te entertainen en te binden met sociaal culturele kleine en grote thematische evenementen. Met Tri Djoko Mulyo (TDM) organiseerde hij in 1971 het eerste Indonesische songfestival en later Miss Jawa-contesten. Dit jaar wordt hij met de wil van de Almachtige, zoals hij dat publiekelijk zelf zegt 70 jaar op 2 mei 2013. Met artiesten uit Indonesië, Nederland en Suriname, ” Diaspora Show 2013 ” als thema, zet de voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Suriname in cultureel perspectief wederom op de kaart. Deze onlosmakelijke historische culturele verbondenheid tussen de drie landen is dan ook niet meer weg te denken. Muzikale integratie binnen de Surinaamse politiek als bindmiddel voor de ontwikkeling van land en volk.
De ambassadeur van de Republiek Suriname, Amina Pardi, met de post Jakarta-Indonesië, partner van Paul Somohardjo is ook van de partij met deze succesvolle Diaspora Show 2013. Een aantal foto’s geven u de sfeer van de Diaspora Show 2013. Naar schatting hebben ongeveer meer dan vier duizend bezoekers de show bezocht.
Het sportcomplex Real Purwo te Dessa heeft een behoorlijke renovatie van de politieke organisatie Pertjajah Luhur gekregen onder leiding van Paul Somohardjo. De mensen zijn blij en dankbaar met deze investering om het complex te renoveren en verder te ontwikkelen. Ondanks de tijd van het jaar (grote regentijd) kan het succes van afgelopen zaterdag worden toegeschreven in de geschiedenis van de Pop Jawa muziek dankzij de inzet van de sociale kracht van PL. Met man en macht is gewerkt om het terrein voor het publiek toegankelijk te maken.
Een fanatiek jong kader uit zich door te zeggen: ” PL is een partij die niet alleen nooit slaapt, maar ook alle weersomstandigheden doorstaat “. De artiesten hebben alles uit de kast gehaald om samen een wervelende diaspora show te presenteren aan ongeveer vier duizend Pop Jawa muziekliefhebbers. De muziekformatie Rhyntjangs is verantwoordelijk voor de centrale begeleiding van de artiesten uit Nederland en Indonesië. De Diaspora 2013 caravan trekt op dinsdag 30 april naar Nickerie.

error: Kopiëren mag niet!