Onvoldoende voorlichting over gezonde voeding

Er is nog te weinig voorlichting over gezonde voeding. Surinamers zijn zich nog te weinig bewust van de basisaspecten van een gezonde voedingswijze. ‘Er zijn geen duidelijke informatieplekken en –structuren’, constateert diëtiste en voedingsdeskundige Jennifer Plein.
Plein zegt dat heel veel mensen wel begrijpen dat fruit en groente gezond zijn, maar daar blijft het bij. ‘Hoe je minder vet eet, in welke voedingsmiddelen veel vet zit, wat een teveel aan vet met je lichaam kan doen, waarom het eten van vezels belangrijk is, nou, dat weten veel mensen nog niet.’ Ook is te weinig bekend dat een opgeblazen gevoel vaak voedingsgerelateerd is, en dat ondergewicht ook een link heeft met voeding. Volgens de dietiste weten de meeste mensen niet precies waardoor ze aankomen en weten ze dus ook niet hoe ze moeten afvallen. Over al deze zaken zou meer informatie moeten worden gegeven, vindt ze. Toch is, vergeleken met zes of zeven jaar terug, een verbetering te merken in de bewustwording. De groep die het belang van gezonde voeding beseft, is groeiende. Een positieve ontwikkeling in de bewustwording noemt Plein het feit dat er nu ook een opleiding is voor gewichtsconsulent.
Bij de bedrijven merkt ze eveneens een vooruitgang in de bewustwording. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor hun personeel te informeren over het belang van een gezonde leefstijl. Sommigen gaan er zelfs toe over een gezondheidsprogramma voor hun personeel te laten opstellen. Dat levert de bedrijven alleen maar winst op, meent Plein. Gezonde en fitte werknemers voelen zich immers lekkerder in hun vel, kwijten zich met meer toewijding aan hun job en worden productiever.

error: Kopiëren mag niet!