Art Laboratorium Suriname presenteert Sranan e Dansi

Op 27  en 28 april en 4 mei a.s. organiseert stichting Art Laboratorium Suriname in theater OnStage aan de Mgr. Wulfinghstraat  in Paramaribo, de dansvoorstelling ‘Sranan e Dansi’. De voorstelling wordt uitgevoerd in het kader van de jaarlijkse Internationale Dag van de Dans die sinds 1982 ieder jaar op 29 april wordt gevierd. Deze dag werd ingevoerd door het Internationale Dans Comité van het Internationaal Theater Instituut van de UNESCO en herdenkt de verjaardag van Jean-Georges Noverre (°1727), die met zijn ballet d’action beschouwd wordt als een belangrijke vernieuwer van de balletdans.
‘Sranan e Dansi’ bestaat uit de volgende onderdelen:
Carifesta ook voor kinderen’:  De leerlingen van De Werkplaats van ArtLab.sr, variërend in de leeftijd van 3 tot 22 jaar, brengen u deze presentatie met dans en spel dat Carifesta XI als thema heeft. Op laagdrempelige wijze wordt in de voorstelling een verhaal verteld en gedanst waarin de kinderen u aan de hand van de map van Dora meenemen naar onder andere ons eigen land Suriname, Barbados, Jamaica, Hawai en Trinidad. ‘Carifesta ook voor kinderen’ wordt afgesloten met een reis naar Egypte, vertolkt door onze gastdansers ‘Pearls of The Amazon Belly Dance Fitness & Performance Company’ met de choreografie ‘Mesmerizing Sunset’.
‘Dromen geen bedrog’: Een unieke dansvoorstelling met ± 100 kinderen uit de kindertehuizen Arya Dewaker, Sgt. Prasoro, Emmaus, Nos Kasita, Ramoth, Koningskind, Saron en Sanatan Dharm in de leeftijdscategorie van ± 8 tot 18 jaar. De voorstelling is de afronding van een project genaamd “More creativity in Surinamese orphan homes leads to a better future for the children” dat in december 2012 aanving en waarbij 7 danstrainers gedurende 5 maanden wekelijks lessen in drama en dans hebben gegeven in de tehuizen. ArtLab.sr heeft dit project kunnen uitvoeren dankzij de ondersteuning van de Inter-American Development Bank (IDB) en de vereniging Inner Wheel Suriname. Het doel van dit project is het ontwikkelen van artistieke en sociale vaardigheden met als achterliggende gedachte dat meer creativiteit in Surinaamse kindertehuizen kan bijdragen tot een betere toekomst voor de kinderen. ArtLab.sr wil met steun van de gemeenschap dit project voortzetten door 20 kinderen die erg goed gepresteerd hebben in dit project gedurende een jaar verder te begeleiden in de dans.
‘Brand New Old Skool’: Een hiphopvoorstelling waarin verschillende urbane dansvormen zijn verwerkt. Deze voorstelling is de afronding van het project ‘Urban Moves and Sounds of the Guiana Shield’ waarbij de hiphopdansers Barbara Oppenheimer, Kevin Thompson, Ingway Sabajo en Thorby Simon de kans kregen zich te professionaliseren op artistiek en productioneel gebied. In 2012 verbleven zij enkele weken in Nederland voor samenwerking en uitwisseling met de hiphoporganisaties Solid Ground Movement in Amsterdam en het Hiphophuis in Rotterdam. De voorstelling van vanavond is de afronding van het project. Voorafgaand aan de voorstelling ziet u een korte documentaire van Idi Lemmers over het verblijf van de vier hiphopdansers in Nederland. Het project ‘Urban Moves and Sounds of the Guiana Shield’ werd uitgevoerd met steun van de Nederlandse ambassade te Paramaribo. ‘Brand New Old Skool’ speelt zich af in The Bronx in New York en laat de ontwikkeling zien van de hiphop vanaf de jaren ’70 tot heden.

error: Kopiëren mag niet!