Kandidaat-voorzitter Defares: ‘Ons voetbal moet de grote winnaar worden vanavond’

2 KandidaatDe bestuursverkiezingen van de SVB vinden vanavond plaats. Dan zal de huidige voorzitter Louis Giskus de hamer na 10 jaar overdragen of aan John Defares of aan John Krishnadath. Kandidaat-voorzitter John Defares heeft zich vanaf het begin van deze verkiezingsstrijd sportief opgesteld. ‘Ik zal vanavond bij de verkiezingen ook sportief blijven’, zegt Defares lachend aan Dagblad Suriname. ‘Het gaat niet om persoonlijke belangen, maar het belang van het voetbal. Ons voetbal moet vanavond de grote winnaar worden’, zegt hij.
Defares is na zijn officiele kandidaatstelling op 18 april het veld ingedoken. ‘De situatie bij de Lidbonden is veel erger dan ik had gedacht. Ook bij de jeugdsectie is de situatie triest’, zijn de eerste woorden van de kandidaat-voorzitter. Het Nickeriestadion is slecht, die situatie in Wageningen is nog slechter. Er is in Wageningen maar 1 veld beschikbaar voor alle ploegen. Er wordt getraind op halve velden. De jeugdcompetitie focust zich teveel rond het Emile de Lafuente sportcomplex. Jongens van 9 jaar moeten uitkomen in U-15 ploegen, voetbalschoenen worden om en om gedragen en na de wedstrijden moeten de jeugdigen ze weer inleveren. Dit is niet bevorderlijk voor ons voetbal’, zegt Defares. ‘Er is een enorme uitdaging om voetbal in de breedte te ontwikkelen, vooral in de districten. Als je maar in Paramaribo blijft, denk je dat alles goed is, maar ga eens naar de districten’, zegt hij. Defares is nu al bezig met een project met vrienden om binnen 3 jaar alle jongens en meisjes die willen voetballen te voorzien van een voetbalschoen en tenue.
De kandidaat-voorzitter heeft enorm veel respect voor de vrijwilligers die er zijn in ons voetbal. ‘De mensen gaan diep in hun eigen zak om de club te runnen, jeugdigen van de straat te houden en hen te begeleiden naar een goede bestaan in de maatschappij. Deze mensen moeten ondersteund worden’, vindt hij. In het veld heeft Defares ervaren dat er veel mensen zijn die belangstelling hebben voor voetbal. ‘Ik wordt er plat gebeld of op straat aangesproken. Maar de kunst van het bestuur dat nu komt zal zijn om deze belangstelling van de vele mensen om te zetten in participatie. De beste plannen maak je als een ieder bij elkaar is.’
Defares zal vanavond ook na een eventuele verlies zich sportief opstellen. ‘Ik ga een sportieve strijd aan. Bestuursverkiezingen bij de SVB zal ik voor het eerst meemaken’, zegt hij enthousiast. Ook zal hij open zijn voor ondersteuning van een SVB-bestuur waaraan hij geen leiding zal geven. ‘Als er goede plannen en ideeen zijn, kan ik helpen ja. Ik ben door Giskus gevraagd en heb heel wat kunnen realiseren. Ik doe het niet voor het bestuur, maar voor de mensen. En ik hoef niet perse het bestuur te helpen. Ik kan ook buiten het bestuur om met mijn contacten projecten realiseren voor het voetbal’, zegt hij. Tot slot zegt Defares dat hij geen voorzitter van de SVB wil worden om gratis naar de Champions League of WK te gaan. ‘Ik ben als persoon nu al uitgenodigd voor deze evenementen’, zegt de kandidaat-voorzitter.
 

error: Kopiëren mag niet!