Ex-president Venetiaan: ‘Huidige gouddeal Surgold is een lege dop waarin men hoopt iets te krijgen’

De ex-president en huidige NPS-parlementariër Ronald Venetiaan vergeleek de huidige goudovereenkomst met Surgold met een lege dop. ‘Althans een voorlopig lege dop waarin men gokt ooit iets te kunnen krijgen’, zei Venetiaan gisteren in het parlement tijdens de behandeling van de gouddeals met Surgold en Iamgold. Venetiaan zei aan het college dat de Surgold-deal in feite in het jaar 2004 voor een groot deel al overeengekomen was. ‘De overeenkomst is toen niet afgerond, omdat de verkiezingen voor de deur waren en Suralco op dat moment buiten beeld was geraakt’, zei Venetiaan.
Volgens de ex-president is er in februari 2010 met Surgold een overeenkomst bereikt, waarbij Suriname 20% aandelen zou hebben in de deal. ‘De huidige regering heeft bij haar aantreden de overeenkomst van 2010 drie jaar lang on hold gezet. Daarna komt ze met een overeenkomst waarbij Suriname 25% van de aandelen zal bezitten. Ik wil graag weten wat de prijs is die men betaalt voor een verhoging van 5% van de aandelen na 3 jaar’, zei Venetiaan.
De NPS-parlementariër ziet niets nieuws in de gouddeals die nu behandeld worden in DNA ten opzichte van de overeenkomsten die zijn regering had bereikt met zowel Iamgold als Surgold. ‘Er is niets nieuws als we de Delfstoffenovereenkomst van 1994 met Rosebel Goldmines en de Surgold-deal van 2010 vergelijken met wat we nu behandelen. Laten we nagaan welke voordelen en opbrengsten we toen hadden en wat we nu zullen krijgen’, zei Venetiaan in het hoogste college van Staat gisteren.
Venetiaan haalde ook aan dat er een lid in het college zit, dat toen hard schreeuwde dat Suriname 51% van de aandelen moet krijgen. ‘Hetzelfde lid zit nu in DNA, maar die geluiden hoor je niet meer. Waar zijn die geluiden’, zei Venetiaan, zonder de naam te noemen van het lid. De NPS’er zegt dat de vorige regering een beleid heeft gevoerd waarbij de natuurlijke hulpbronnen goed zijn beheerd. ‘De huidige governor van de Centrale Bank van Suriname heeft dat in een interview met een Amerikaans blad beaamd’, zei de oud-NPS-voorzitter.
Wat Venetiaan ook hindert, is de area of interest die verleend is aan Surgold. ‘Hiermee hebben we de soevereiniteit van ons land uit handen gegeven aan een multinational. In het Surgold-concept dat wij waren overeengekomen, was er een concessiegebied afgebakend van 17.000 hectare waarbinnen er gewerkt zou worden. De huidige regering heeft dat veranderd en geeft Surgold nu een gebied dat 35 maal groter is dan de 17.000 hectare van toen. We hebben een heel groot gebied laten gijzelen voor investeringen’, zei Venetiaan. Abop-lid Marinus Bee vroeg de regering om duidelijkheid over dit gebied. Volgens zijn informatie zijn er meerdere concessies uitgegeven in dit territorium.
Venetiaan kon zijn betoog niet voortzetten, omdat de vergadering verdaagd werd naar maandagochtend.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!