Deken van advocaten: ‘Constitutioneel Hof mag nooit een politiek orgaan worden’

Deken van AdvocatenHet Constitutioneel Hof (CH) wordt mogelijk nog in deze regeerperiode ingesteld. Thans wordt de laatste hand gelegd aan het wetsvoorstel. De president benoemt de leden van het CH op voordracht van De Nationale Assemblee. De vraag rijst op of hierdoor niet het risico ontstaat dat het CH een politiek orgaan wordt. Dit zou bezwaarlijk kunnen zijn omdat met name bestuursbesluiten (beschikkingen, resoluties en presidentiële besluiten) van de regeringsleden ook getoetst en eventueel onverbindend verklaard zullen worden als ze strijdig zijn met de grondwet en/of een ieder verbindende verdragen. De deken van advocaten, Stanley Marica, geeft aan dat het CH nooit een politiek orgaan kan of mag zijn of worden, omdat het gaat om leden van de rechterlijke macht, die met rechtspraak belast zijn. Zij zijn altijd onafhankelijk.
Het CH heeft ook tot taak om wetten te toetsen aan de grondwet en de ‘een ieder verbindende verdragen’. Een zorgpunt hier is of het niet moeilijk of zelfs onmogelijk voor de leden van het CH wordt om de wetten van dezelfde DNA die hem heeft ingesteld of voorgedragen, onverbindend te verklaren. Volgens de deken van advocaten is het toetsen van wetten en andere rechtsregels inderdaad de taak van het CH. ‘Maar het mag nooit moeilijk of onmogelijk voor het CH zijn om zijn taken te vervullen.’
Een vereiste is dat de leden van het CH geen lid mogen zijn van de Rechterlijke Macht of het Openbaar Ministerie. Tegelijkertijd wordt wel vereist dat de CH-leden o.a. 10 jaar ervaring hebben in juridische beroepen of een staatsrechtelijke functie hebben vervuld. Marica acht de capaciteit wel aanwezig, doch vraagt zich af als men zich gaat aandienen gelet op de huidige situatie in het kader van de amnestiewet.

error: Kopiëren mag niet!