DNA-leden verwachten zware en zakelijke behandeling gouddeals

DNA leden verwachten zware en zakelijke behandeling gouddealsDe DNA-leden Chandrikapersad Santokhi van de VHP en Henk Ramnandanlal van de Palu verwachten vandaag in DNA zware en zakelijke discussies en debatten met betrekking tot de twee goudovereenkomsten die in behandeling zullen worden genomen. In een interview zegt Santokhi dat de twee overeenkomsten niet gemakkelijk en vooral technisch zijn geschreven. ‘Alles wat je leest moet heel goed nagegaan worden en de vraag rijst of dit de beste overeenkomst is die we eruit kunnen halen. Er zijn heel wat zaken onduidelijk zoals de randvoorwaarden. Zo moet Suriname aan de ene kant als land inkomen met een bedrag van ruim USD 500 miljoen. Er staat nergens aangegeven waar dit geld vandaan gehaald zal worden, hoe men dit terug gaat betalen en wat de rente ervan zal zijn. Daarnaast komt bij kijken dat als je niet betaalt, alles in de clausule vervalt, waardoor we als Staat veel verliezen’, aldus Santokhi. De VHP’er heeft meer kanttekeningen die tijdens de behandeling van de overeenkomsten naar buiten zullen komen.
Santokhi meent dat beide overeenkomsten zodanig herzien moeten worden dat ons land in staat gesteld wordt om meer uit de natuurlijke hulpbronnen te halen. De VHP-voorzitter verwacht kritische debatten in DNA ‘en geen verwijtende debatten’. ‘Nu al hoor je dat er commercieelachtige discussies worden gehouden en dat de beste deal is gesloten. Dat is niet de correcte houding. Het moet een zakelijk en constructief debat worden waarbij moet worden gekeken naar het totale pakket als geheel en naar het beste pakket’, meent Santokhi. Hij hoopt dat het parlement gaat voor wijzigingen zodat er een beter overeenkomst wordt gesloten.
Niet alleen Santokhi is de mening toegedaan dat er wijzigingen moeten plaatsvinden, ook Palu-parlementariër en coalitielid Henk Ramnandanlal zegt dat er wijzigingen moeten komen. Volgens hem zou de coalitie de regering altijd kritisch hebben gevolgd en dat dit nu weer het geval zal zijn. ‘Ik wil niet vooruitlopen op de inhoudelijke discussie. Er zijn wel punten die verbetering behoeven en we gaan de regering vragen om hiernaar te kijken. Als we kijken naar de overeenkomsten die de vorige regering heeft gesloten in 1994 en gewijzigd in 2002 en naar dit concept van de regering, kan ik zeggen dat er nooit betere overeenkomsten zijn gesloten in de grootschalige goudsector. We hebben gewoon de beste overeenkomsten gesloten’, meent Ramnandanlal. De wijzigingen die moeten plaatsvinden zijn volgens hem slechts ‘kleine gaten’. ‘Wij kijken natuurlijk naar de voordelen voor het Surinaams volk en zeker vanuit de Megacombinatie zullen we de regering kritisch blijven volgen.’
De parlementariër zegt verder dat de megacombinatie pas in DNA zaken op een rijtje zal zetten. Hij zegt dat er hearings zijn gehouden en dat de bruikbare kritieken mee zijn genomen. Volgens hem zal de coalitie een luisterend oor hebben naar deze kritieken. Ook zegt Ramnandanlal dat er inmiddels gesprekken zijn gevoerd met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok, en de leden van de onderhandelingscommissie. Die zouden zich welwillend hebben opgesteld tegenover de wijzigingen die de coalitie wenst door te voeren. De Palu-parlementariër meent dat de twee overeenkomsten, in vergelijking met die van de vorige regering, heel erg voordelig zijn voor Suriname. Over de ‘kleine gaten’ zal vandaag in coalitieverband een vergadering worden belegd. De oppositie daarentegen praat over een verkoop van de natuurlijke hulpbronnen aan de multinationals en ‘de slechtste overeenkomsten ooit gesloten’.

error: Kopiëren mag niet!