Suriname boekt bijzondere prestaties tijdens Carifta Games 2013

534004_557219400965161_250465276_nDe Carifta Games die in 1972 zijn begonnen, worden beschouwd als de topwedstrijd voor de Caraibbische jeugd. De Franse eilanden en Nederlandse Antillen nemen ook deel aan deze kampioenschappen. In totaal hebben 25 landen/eilanden deelgenomen aan de Carifta Games 2013. Het niveau is gelijksoortig als de Jeugdwereldkampioenschappen. De ondervoorzitter van Wereld Atletiekbond heeft dat bevesigd tijdens de opening van de spelen “indeed this event can be compared to the World Junior Championships”. Elk jaar stuurt de Iaaf een sterke vertegenwoordiging naar deze spelen omdat zij die beschouwd als een heel belangrijke internationale wedstrijd voor de jeugd. Usain Bolt is een van de spruiten uit de Carifta Games.
Op Woensdag 27 maart 2013 is een Surinaamse Atletiek delegatie afgereisd om deel te nemen aan de Carifta Games 2013 te Nassau, Bahamas. Dit is de grootste vertegenwoordiging van Suriname ooit tijdens deze jaarlijkse terugkerende wedstrijden. In total zijn 13 atleten en 4 officials vertrokken. Doormiddel van selectie criteria zijn de atleten geselecteerd. Het bestuur van de Surinaamse Atletiek Bond heeft bewust gekozen voor dit beleid om de kwaliteit van de delegatie te waarborgen. “De tijd van meedoen is voorbij, de Surinaamse natie trots maken is de nieuwe kreet”.
Suriname neemt reeds lange tijd deel aan deze wedstrijden en had tot de aanvang het zilveren metaal als hoogste verdienste ooit in de wacht weten te slepen. Ook eindigde Suriname in het verleden laag in het algemeen klassement, niet hoger dan de 15e plaats.
Hierin is reeds op de eerste dag verandering gekomen. Miguel van Assen behaalde goud op het onderdeel Hinkstapspringen. Dit in stijl, met een nieuw Carifta record, 15.19 meter. Dave Pika dikte het resultaat van Suriname nog meer aan met een zilveren medaille op hetzelfde onderdeel, 14.89 meter. Van Assen liet wederom van zich horen toen hij op het onderdeel Hoogspringen zijn 2e gouden medaillen won met een sprong van 2.03 meter. Hiermee verbrak hij het record van Eduard Tjie-A-Niem, dat 38 jaren geleden gevestigd was. Clifton Betje behaalde Zilver op het onderdeel 5.000 meter met een tijd van 16m55s. Fidelia Boorie won Brons op het onderdeel Hinkstapspringen met een sprong van 11.98 meter en Charissa Douglas won ook Brons op het onderdeel Speerwerpen met een worp van 35.76 meter.
Vermeldenswaard is dat Deborah Galon het Surinaams record op het onderdeel Hoogspringen heeft verbroken met een sprong van 1.60 meter. Het vorig record stond op naam van Helen Tjen A Kwoei, die 49 jaar geleden 1.51 meter had gesprongen. Deborah verbrak ook het Surinaams record op het onderdeel Hinkstapspringen met een sprong van 12.42 meter. Dat record was 3 jaar geleden gevestigd door Valerie Jintoena. Zij had toen 12.24 meter gesprongen.
6 medailles, 1 Carifta record, en 3 S+urinaamse records op 1 wedsstrijd is een heel bijzondere prestatie. Suriname is gesprongen van de 15 plaats naar de 6e plaats op de Carifta ranglijst. De Surinaamse Atletiekbond blikt zeer tevreden terug op de participatie van haar atleten aan de Carifta Games 2013. De delegatie keert op 2 april terug naar Suriname.

error: Kopiëren mag niet!