Wereld Tuberculosedag (24 maart): Nationaal Tuberculoseprogramma brengt service naar de burger

Op 24 maart 2013 staat de wereld stil bij de ziekte tuberculose (tbc). Het thema dit jaar is: “Stop TB in my lifetime – a shared responsibility”. Op deze dag wordt stil gestaan bij de impact die tuberculose op de wereld heeft. Vele mensen sterven nog steeds aan deze voorkombare en goed te genezen ziekte. De wereldgemeenschap wordt opgeroepen om haar verantwoordelijkheden op zich te nemen. Een ieder dient vanuit zijn of haar positie een bijdrage te leveren aan het succesvol terugdringen van deze ziekte. Hierbij wordt gedacht aan o.a. beleidsmakers, leerkrachten, ondernemers en buurtorganisaties. Het Nationaal Tuberculoseprogramma (NTP), een afdeling van het BOG, is goed op weg in zijn streven een bijdrage te leveren aan bovengenoemd doel.
Decentralisatie
De zorg en behandeling van tbc in Suriname verloopt nog beter door de uitbreiding van de dienstverleningscentra. Patiënten kunnen zich behalve bij het NTP en de longarts ook laten onderzoeken bij enkele RGD-klinieken, m.n. Lelydorp, Derde Rijweg en Geyersvlijt. In de districten is onderzoek op TBC bij de respectieve RGD en Medische Zending-poliklinieken mogelijk.
Het voordeel van decentralisatie is dat meer mensen zich aanmelden voor een onderzoek. Dit is geheel in lijn met de doelstellingen van het Nationaal Tuberculoseprogramma namelijk het vroegtijdige ontdekking van de sputum positieve gevallen van tbc, het bereiken van een genezingspercentage van 85% bij sputum positieve tbc-gevallen en kwalitatief hoogwaardige onderzoek en behandeling voor tbc en tbc/hiv.
Het Nationaal Tuberculoseprogramma is niet ontevreden over het aantal aanmeldingen voor onderzoek. In 2012 is er een toename waargenomen van het aantal mensen dat zich heeft aangemeld voor onderzoek. In het laatste kwartaal van 2011 hebben 347mensen zich aangemeld terwijl er in 2012 gemiddeld 431 mensen per kwartaal langskwamen voor onderzoek. Dit is een toename van 84 per kwartaal hetgeen neerkomt op 24%. Deze toename is mede het gevolg van de intensieve campagne. Hieronder ziet u een overzicht van het aantal tbc-gevallen in de afgelopen jaren, dat een lichte stijging vertoont in 2012 ten opzichte van 2011. Deze stijging heeft waarschijnlijk te maken met het actievere opsporingsbeleid van het NTP in deze periode.
 
“Awareness raising”
Het NTP heeft het afgelopen jaar intensief gewerkt aan het vergroten van het bewustzijn over tuberculose. Naast algemene voorlichting aan het grotere publiek door middel van educatief voorlichtingsmateriaal zijn er trainingen verzorgd voor de artsen en verpleegkundigen van de Regionale Gezondheidsdienst en de Medische Zending. In het binnenland, op scholen en in penitentiaire inrichtingen is voorlichting gegeven over tuberculose, de klachten en verschijnselen waarop men moet letten en hoe de behandeling zal geschieden. Er is begrijpelijk voorlichtingsmateriaal ontwikkeld in diverse talen en gedistribueerd via de verschillende klinieken.
Betere resultaten
Sinds de uitvoering van het tuberculose project, welke gefinancierd werd door middelen beschikbaar gesteld door  “The Global Fund To fight Aids,Tuberculosis and Malaria” heeft het NTP betere resultaten geboekt. Gegevens van tuberculose worden beter verzameld en vastgelegd waardoor het sneller en gemakkelijker is om te evalueren en het beleid daarop af te stemmen. Het team van het NTP is beter uitgerust en kan sneller inspelen op verschillende situaties. Met behulp van de DOT-Supporters, zogenaamde buddy’s worden de patiënten nauwer gevolgd waardoor de zorg verbeterd is. Het aantal mensen dat de behandeling onderbreekt, is minder geworden wat bijdraagt aan een verhoogd genezingspercentage.(Zie tabel)

  2010 2011 2012*
Tot. aantal TBC gevallen 201 132 140
Defaulter 32(16%) 9(6.8%) 9(6.4%)
Succesvol behandeld 123(61%) 92(76.5%) **

*voorlopige cijfers
** voor het jaar 2012 is een aantal patiënten nog onder behandeling waardoor er geen percentage berekend kan worden
 
Het Nationaal Tuberculoseprogramma roept een ieder op om zich tijdig te laten onderzoeken op tbc. Hoest je langer dan twee weken? Laat je onderzoeken! Het zou weleens tbc kunnen zijn. Vroegtijdige ontdekking kan levens redden.

error: Kopiëren mag niet!