Aanhoudende dollarschaarste bij cambio’s

Aanhoudende dollarschaarste cambio‘Er komen geen dollars binnen.’ ‘We krijgen voorlopig niet’, is de klacht die gehoord wordt in kringen van geldwisselkantoren. Een cambiomedewerker wist Dagblad Suriname te vertellen dat zij slechts in beperkte mate dollars kan verkopen. De schaarste aan Amerikaanse dollars heeft de koers op straat opgestuwd naar ruim 3,40. De cambio’s verkopen de dollar tussen de 3,36 en 3.37. Dagblad Suriname maakte contact met de moederbank, maar werd door de afdeling Public Relations geconfronteerd met de reactie van de bank van ruim een week geleden. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) liet toen publiekelijk weten dat zij het tekort aan deze valuta bij de commerciële banken zou aanvullen.
De moederbank onthoudt zich van commentaar over de geconstateerde voortdurende schaarste aan dollars. Doordat banken en cambio’s geen of onvoldoende dollars meer verkopen, wordt de speculatie op de valutamarkt steeds groter. Financiële deskundigen geven te kennen dat een grote hoeveelheid SRD in omloop is. De geldhoeveelheid is excessief vergroot door de uitbetalingen vanwege de vele grote projecten die momenteel in uitvoering zijn. Mensen laten duizenden SRD’s achter bij geldopkopers om dollars te kopen. Daarnaast kopen de grote bedrijven een groot deel op.
Een schatting is dat alleen de telecombedrijven maandelijks ruim 25 miljoen US dollars nodig hebben. De laatste keer dat de koers omhoog ging, was voor de verkiezingen van mei 2010. De dollar werd toen verkocht voor 3,35, terwijl de Centrale Bank een koersnotering opgaf van 2,80.  Kort na de verkiezingsuitslag schoot de dollar naar 3,90.

error: Kopiëren mag niet!