BOG vraagt alertheid voor shigella en influenza

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) heeft gisteren een Hotline Alert doen uitgaan, waarin de burgerij wordt opgeroepen alle voorzichtigheid te betrachten met de ziekten shigella en influenza. In Frans-Guyana is een tiental mensen afkomstig uit de omgeving van Maripasula opgenomen in het ziekenhuis. De voornaamste klachten waren diarree, hoesten en ademhalingsproblemen. Bij een of meer van deze mensen zijn twee ziekteverwekkers gevonden: shigella en A(H1N1). Volgens niet officieel bevestigde berichten zouden er in het gebied meerdere mensen zijn overleden.
Het BOG zegt onderzoek te verrichten over wat er aan de hand is in het grensgebied. Feit is dat mensen uit goudzoekerskampen zijn gevlucht naar Maripasula en Paramaribo. Het BOG roept deze mensen op om zich bij ziekte aan te melden bij een dokter. De artsen worden opgeroepen om, als zij gevallen zien van pneumonie of ernstige diarree, vooral bij mensen uit het goudzoekersmilieu, deze door te geven aan de afdeling Epidemiologie, liefst met contactgegevens. Mensen die weet hebben van eventuele sterfgevallen ten gevolge van diarree of ademhalingsproblemen kunnen ook bellen. Aan reizigers, piloten en andere medewerkers van luchtvaartmaatschappijen op vliegveld Zorg en Hoop wordt medewerking gevraagd om ziektegevallen aan boord te melden aan de Milieu-inspecteurs van het BOG op vliegveld Zorg en Hoop.
A(H1N1) is pandemische influenza, een nieuw type influenza, dat goed in de gaten gehouden moet worden, omdat het misschien erger kan verlopen dan de gewone seizoensinfluenza. Influenza gaat gepaard met koorts en hoesten.
Tegen influenza kan het volgende gedaan worden:
• altijd netjes hoesten in een tissue
• vaak de handen wassen, vooral na contact met grieperige mensen
• vaccinatie voor ouderen en mensen met een verlaagde weerstand.
Als je influenza hebt (koorts met hoesten, neusloop en lichaamspijnen) dan:
• thuisblijven om andere mensen niet te besmetten
• uit de buurt blijven van zwangeren, kleine baby’s, en zwakke, zieke mensen
• paracetamol, hoestdrank, neusdruppels en oso dresi’s gebruiken om de klachten te verzachten.
Gezondheidswerkers moeten zich jaarlijks laten vaccineren tegen influenza.
Shigella
Shigella is een bacterie die diarree met koorts en diarree veroorzaakt. De diarree veroorzaakt vaak krampen, komt bij beetjes en kan bloed of slijm vertonen. Soms is de diarree waterig. Misselijkheid en braken kunnen ook voorkomen. Bepaalde shigella-soorten kunnen ernstige ziekte geven met soms een fataliteitsgraad van twintig procent bij gehospitaliseerde gevallen. Kinderen en bejaarden zijn extra kwetsbaar. De ziekte komt vooral voor in gebieden met slechte sanitaire voorzieningen en slecht drinkwater. Je kan de ziekte krijgen door contact met een patiënt of met een drager. Een drager is iemand die besmet is, maar zelf niet ziek is. Zieken en dragers kunnen ook drinkwater en voedsel besmetten.
U kunt uzelf en uw omgeving beschermen tegen shigella door:
• schoon en veilig drinkwater (liefst waterleiding)
• goed werkende toiletten en septic tanks
• handen wassen, ook onder de nagels en tussen de vingers, vooral na het toilet, voor het koken en voor het eten.
Artsen worden opgeroepen alert te zijn en alle gevallen van ernstige diarree te rapporteren aan het BOG, in het bijzonder bij mensen afkomstig uit de binnenlanden. Mensen die werken in keukens, in crèches, scholen, en bejaardentehuizen, dienen in de komende weken ook goed op te letten. Dat zijn de plaatsen die het meest kwetsbaar zijn voor shigella. Ook artsen die werken in volksbuurten moeten opletten, want shigella verspreidt zich gemakkelijk in gebieden waar mensen dicht op elkaar wonen en waar de sanitaire voorzieningen slecht zijn. Personen die verdacht zijn voor shigella (mensen met diarree die in contact zijn geweest met shigella-gevallen) mogen zo lang ze diarree hebben niet koken voor anderen en ook niet zorgen voor kinderen, zieken en bejaarden.
Voor doktoren is van belang te weten dat shigella vaak niet goed reageert op de gebruikelijke antibiotica zoals amoxyl en bactrimel. Loperamide (imodium) mag bij deze diarree niet gegeven worden. Het belangrijkst is dat de patiënt voldoende rehydratievloeistof (Diosol) drinkt.
Het BOG is bezig met onderzoek en treft maatregelen om de verdere verspreiding van deze ziekten tegen te gaan. Bescherm uzelf en uw omgeving en werk mee met het BOG (telefoonnummers BOG 499703 of BOG Hotline 8836643).

error: Kopiëren mag niet!